Skip to main content

Doordat de korting op het ‘exclusief nacht’-tarief verdwijnt, dreigt wie elektrisch verwarmt per jaar honderden euro’s meer te moeten betalen. Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) verhoogt een aantal premies om alternatieven aantrekkelijker te maken.
De Vlaamse energieregulator Vreg maakte deze zomer bekend hoe de kosten voor de distributie van elektriciteit voortaan in de stroomprijs verrekend worden. Die zullen niet langer afhangen van het aantal verbruikte kilowattuur (KWh), maar van het piekverbruik: wie tegelijk verschillende apparaten laat draaien, betaalt meer dan wie zijn verbruik spreidt.
Tegelijk verdwijnt de korting voor het ‘exclusief nacht’-tarief. Vooral gezinnen met elektrische verwarming zijn daarvan de dupe. Zij betalen nu minder netkosten als zij hun elektrische accumulatieverwarming ’s nachts opladen.
Die regeling werd ooit ingevoerd om de elektriciteitsvraag ’s nachts te vergroten, zodat de kerncentrales, die ’s nachts niet zomaar stilgelegd konden worden, het elektriciteitsnetwerk niet uit balans zouden brengen. Maar met de opkomst van hernieuwbare energie en het uitfaseren van zeker vijf van de zeven Belgische kerncentrales, valt dat argument volgens de Vreg weg.
Alleen dreigen de gebruikers van elektrische verwarming daarvan de dupe te worden. Er zijn in Vlaanderen nog zo’n 140.000 gezinnen met een exclusieve nachtmeter. Een gezin met een verbruik ‘exclusief nacht’ van 7.500 kWh betaalt vaak meer dan 1.000 euro per jaar voor zijn verwarming. De afschaffing van hun korting op de distributietarieven kost hen tot enkele honderden euro’s per jaar.

Vaak sociale huurders

In behoorlijk wat gevallen gaat het om sociale woningen, met een publiek dat technisch of financieel niet in staat is om zijn verwarmingsinstallatie te vervangen. Vaak gaat het ook om huurwoningen, waarbij de beslissing om de verwarming te vervangen niet bij de huurder ligt.
Om de getroffen gezinnen te ondersteunen bij een keuze van alternatieve verwarming, trekt minister van Energie Zuhal Demir daarom een reeks premies bij de vervanging van een verwarmingssysteem of investeringen in isolatie op.
De premies voor isolatie van daken, vloeren en muren en de premie voor hoogrendementsglas gaan met 50 procent omhoog voor woningen en appartementen met louter nachttarief. De premies voor warmtepompen en warmtepompboilers met 20 procent.
Demir onderzoekt nog gratis leningen en bekijkt verder met de Vreg hoe de gevolgen van de nieuwe tarieven beperkt kunnen worden. “Het kan niet de bedoeling zijn dat er enkel negatieve gevolgen zijn voor mensen in armoede of dat enkel mensen gestraft worden omdat ze met twee werken.”
Volgens de cijfers van de Vreg zal de nieuwe tariefstructuur bij meer dan 20 procent van de gezinnen tot een stijging van de tarieven van meer dan 30 procent leiden. Bij een kleine groep zal de netfactuur zelfs meer dan verdubbelen. Bij 60 procent blijft de factuur gelijk of daalt
ze. Regering en parlement hebben bijkomende berekeningen ¬gevraagd.
Bron: De Standaard, 22 september 2020

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion 6 Comments

 • Lateste Hugo schreef:

  1973:een contract getekend bij Ebes voor electrische verwarming .Te bouwen woning volledig aangepast!!Betonlaag 37 cm op gelijkvloers .Verdieping 32 cm betonlaag en 7cm isolatie Dubbel glas overal Grond en muurisolatie + 18cm isolatie in het dak..Men verklaarde ons zot !!!
  2015:: Stop electrische verwarming ! Met een verbruik tussen 12500 en 15000 KW betalen wij ons blauw !Terug naar het jaar 1900 met een houtkachel .Nu 2 pelletkachels voor 7000€ en wij zijn weer mee !!!
  Ons contract van 1973 is een vodje papier geworden .Men doet wat men wil Niemand wordt gevraagd of het nog betaalbaar is .
  Nu gaat men ons paaien met een éénmalige isolatiepremie voor iets dat wij 50 jaar terug al gedaan hebben .Vergelijk de prijs van 1973 met de prijs van nu en je weet genoeg .DAAR MOET IETS AAN GEDAAN WORDEN !! Jullie moeten het systeem niet behouden van de exclusieve nachttellers maar voor die 140.000 abonnee’s MOET een regeling gezocht worden
  Groeten

 • Paul Haesevoets schreef:

  ik zit in hetzelfde geval als Lateste Hugo. Heb zonnepanelen geplaatst op de
  vaste belofte van 15 jaar terugdraaiende meter. Ik ben dus gewoon bedrogen.
  En die meneer van “ik zal de zonnepaneelhouders niet in de steek laten ” heeft
  het toneel verlaten en is dan maar burgemeester geworden.

 • Gerda Eynatten-Bové schreef:

  Ik treed de heer Lateste Hugo helemaal bij. In 1975 waren mijn man en ik nieuw-bouwers en de overheid zette ons toen aan om elektrisch te verwarmen, want dat zou gezien de oliecrisis en als propere energiebron de verwarming van de toekomst worden. Mijn man, ingenieur elektriciteit, vond dat direct een pracht idee en wij hebben de zware meerkosten voor extreme isolatie en plaatsing van elektrische vloermatten betaald. Die verwarming was dus ecologisch verantwoord en heeft altijd goed gewerkt, maar de voorschotfacturen werden hoger en hoger. Op het ogenblik bedraagt mijn maandelijkse voorschotfactuur 425,00 € met dan nog een forse eindafrekening in het verschiet. Mensen die toen voor die verwarmingswijze kozen werden toen voorgesteld als de winnaars. En ja: ’the winner takes it all’, maar bij ons is het nu: ’the winner pays it all’. Dit is een echte schande. Oud zijn en in de kou zitten omdat je naar de overheid geluisterd hebt.

 • Jozef Van Vaerenbergh schreef:

  Identiek verhaal hier bij ons. Onze Vloeraccumulatie (waar wij al 35 jaar zeer tevreden over zijn) wordt nu uitgeschakeld. Mensen met elektrische verwarming waren toen de pioniers wat betreft isolatie van woningen wat zorgde voor zeer laag verbruik en mede door de kerncentrales was de CO2 uitstoot al die jaren zeer laag. Als dank krijgen wij nu de klassieke ezels-stamp van die groene betweters. Had zo gehoopt om onze oude dag met dit prachtige verwarmings-systeem te mogen doorbrengen. Geen onderhoud, nooit problemen. De enige kost op 35 jaar was een nieuwe oplaadregeling. Moet nu duizenden euro uitgeven voor een systeem dat na 15 jaar versleten zal zijn en alle 6 maanden onderhoud vergt (filters e.d.) P.S. mijn vloerverwarming in de badkamer heb ik terug ingeschakeld. Kon ik echt niet missen. Met dank aan onze roekeloze en onbekwame leiders.

 • Dhondt schreef:

  Als we met 140000 in t zelfde schuitje zitten leggen we een pot uit van 1€ per kop , daar zal een goede advokaat misschien wel iets voor willen doen om dit alles aan te vechten!! Nu nov,dec 61€ premie armoedig in vergelijk met wat we nu meer betalen

 • Janssens Marleen schreef:

  Ik ben ook de dupe, in 1985 vloerverwarming (accumulatie) geplaatst, top geïsoleerd en dit zonder één enkele premie. Jaren genoten van de aangename warmte.
  Nu, geen nachttarief meer, gevolg verwarmingskost verdubbeld. + electriciteitsfactuur × 4 door gasprijs.
  Dus geen verwarming meer, ruimtes afgesloten met gordijn, en verwarmen met hout –> 15 graden went met een kersenpitkussen en een plaid.
  Bedankt politiekers

Leave a Reply