Skip to main content

Het BPIE, een onafhankelijk Europees studiecentrum rond energie-efficiëntie van gebouwen, zet de Vlaamse regering op een gedeelde tweede plaats voor de renovatie van het woningbestand.
Dit voorjaar besliste de Vlaamse regering dat bijna alle woningen in Vlaanderen, 2,9 miljoen oftewel 96,5% van het totaal, tegen 2050 gerenoveerd dienen te worden om de klimaatdoelen te halen.

Jobcreatie

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir sprak de ambitie uit om maar liefst 100.000 woningen per jaar te renoveren, wat zou resulteren in een lagere CO2-uitstoot en een lagere energiefactuur van de consument. Bovendien zou de doorgedreven renovatie op grote schaal moeten leiden tot extra jobcreatie.
Het Europees studiecentrum BPIE zette in een recente studie Vlaanderen op een gedeelde tweede plaats met een score van 3,3/5. Enkel Spanje (4,2/5) doet beter. Op de meeste onderdelen krijgt Vlaanderen een cijfer van 4 op 5 toegekend. Enkel op het onderdeel ‘publieke consultatie’ rond de renovatieplannen is de score aan de lage kant.
Bovendien moeten niet-residentiële gebouwen wel helemaal klimaatneutraal worden tegen 2050, maar dat is niet het geval in de residentiële sector, waar wordt gemikt op een daling met 74 procent van de CO2-uitstoot in plaats van voor volledige klimaatneutraliteit.
Het Brussels Gewest haalt in de evaluatie een slechte score van slechts 1,9. Wallonië diende, net als vele Europese landen, nog geen plan in.

Renteloos krediet

In het Vlaams plan zijn er een aantal maatregelen opgenomen die nog in werking moeten treden. Vanaf 2021 wordt een renteloos renovatiekrediet mogelijk en worden de premies voor dak-, muur- en vloerisolatie verhoogd, net als voor hoogrendementglas en warmtepompen. Wie een slecht geïsoleerde woning koopt, geschonken krijgt of erft, ontvangt een extra premie als hij die onmiddellijk renoveert.
“Nu is het zaak onze strategie ook in de praktijk om te zetten”, reageert Vlaams Energieminister Zuhal Demir. “Elk miljoen euro dat we investeren in de renovatiesector, levert tot achttien jobs op, zegt de Europese Commissie. Dat renovatie een belangrijk onderdeel kan zijn van de relancemaatregelen, is dan ook de logica zelf.”
Bron: De Standaard, 24 september 2020

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion 2 Comments

 • Philippe schreef:

  ER IS EEN KLEIN FOUTJE GESLOPEN IN HET BEGIN VAN DIT ARTIKEL, MOET HET NIET 2050 ZIJN IPV 2020?

 • Futech schreef:

  Beste Philippe,
  Dat klopt! We hebben het inmiddels in het artikel aangepast.
  Bedankt voor de melding!
  Vriendelijke groet,
  Thomas Voets
  Marketing & Communicatie
  Futech

Leave a Reply