Skip to main content

Het is vandaag Grey Day. Amper 35 dagen kan ons land draaien op 100% eigen groene energie. Vanaf vandaag moeten we verder met grijze energie uit kerncentrales en fossiele brandstoffen: de Grey Day. Daarmee zijn we de op drie na slechtste in de EU, zo blijkt uit Europese cijfers. Bovendien valt de Grey Day dit jaar amper één dag later dan vorig jaar. We schuiven daarmee veel trager op dan de drie landen achter ons.  

De Grey Day is berekend op basis van de meest recente Europese cijfers, van 2018. Op een jaar zijn we 0,3 procent vooruitgegaan, van 9,1 procent hernieuwbare energie naar 9,4 procent.  Als we vanaf 1 januari enkel die hernieuwbare energie zouden aanspreken, dan was die gisteren al helemaal op. België kan dus amper 35 dagen op 100% groene energie draaien.

België doet het niet goed, maar wie zijn dan wel de goede leerlingen?

Als we kijken naar de 28 EU-lidstaten (in 2018 zaten de Britten nog bij de EU), dan valt op dat België het helemaal niet goed doet. We zitten echt in de staart van het Europese peloton. Amper drie landen doen het nog slechter: Luxemburg, Malta en … Nederland, dat helemaal op de laatste plaats komt. Een slecht rapport dus voor de Benelux-landen en een opvallend contrast met de Scandinavische landen.
Grey day
De Scandinaviërs zijn de absolute koplopers in Europa. Zweden spant de kroon. De Zweden haalden in 2018 ruim 55% van hun verbruikte energie uit hernieuwbare bronnen en komen daarmee bijna 200 dagen rond: hun Grey Day valt pas op 19 juli. Ook Finland (ruim 150 dagen op groene energie) en Denemarken (meer dan 130 dagen) doen het erg goed: ze zitten in de top vijf van Europa.
En dan hebben we het nog niet over de Noren en de IJslanders. De behoren niet tot de EU, maar doen het nog beter.  De Noren haalden in 2018 maar liefst 72,8% van hun verbruikte energie uit hernieuwbare bronnen. Daarmee houden ze het 266 dagen vol. Hun Grey Day valt dus op 24 september.
IJsland zat volgens het Internationaal Energie Agentschap in 2016 al aan 78,1% met een Grey Day op 14 oktober. Ze halen al hun elektriciteit al uit hernieuwbare bronnen, en verstoken voor hun verwarming nog amper steenkolen of olie.

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply