Skip to main content

Het stroomverbruik in ons land is vorig jaar gedaald tot het laagste peil in vijf jaar. Door de comeback van kernenergie en een groenestroomrecord had België voor het eerst sinds lang stroom te veel.
De combinatie van meer kernenergie en een sterke toename van de groenestroomproductie in ons land heeft ertoe geleid dat de Belgische ­energie­voorziening voor het eerst sinds lang een jaar zonder veel zorgen heeft gehad. Dat blijkt uit rekenwerk van de Belgische hoogspanningsbeheerder Elia.
Het is meteen een trendbreuk, want de voorbije jaren was België erg afhankelijk geworden van de stroomaanvoer vanuit de buurlanden om het elektriciteits­verbruik te dekken. Dat was vooral te wijten aan de herhaaldelijke uitval van onze kerncentrales. Het resulteerde in 2018 nog in een rist noodmaatregelen en massale stroominvoer voor en ­tijdens de winter.
Terwijl in 2018 nog 20 procent van het stroomverbruik werd gedekt door invoer, was er vorig jaar opeens ruimte om elektriciteit uit te voeren. Vooral Groot-Brittannië was in 2019 vragende partij voor stroomaanvoer vanuit ons land, meldt Elia-woordvoerster Marleen Vanhecke. Sinds december 2018 is een onderzeese stroomkabel tussen ons land en het Verenigd Koninkrijk in gebruik.

Tijdelijke daling stroomverbruik

Tegelijk zette de dalende trend van het stroomverbruik in ons land zich door. In 2019 viel het verbruik terug tot het laagste peil sinds 2014. De inspanningen om de energie-efficiëntie te verbeteren, werpen hun vruchten af, vermoedt Vanhecke. Of die daling zich de komende jaren doorzet, valt af te wachten. Elia sluit een stijging niet uit, omdat er een grotere vraag naar elektriciteit komt, onder meer door de verwachte opmars van elektrisch rijden.
Uit het cijferwerk van Elia blijkt ook dat het een recordjaar was voor de groenestroomproductie in ons land. Die is met 17 procent gestegen in vergelijking met 2018. De windparken op zee hebben een belangrijk aandeel in die hausse. Die produceerden vorig jaar 37 procent meer stroom vergeleken met 2018.
Het jaar werd overigens afgesloten met een record. In de maand december was 16 procent van het totale stroomverbruik (1,17 terawattuur) afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Dat is het hoogste aandeel ooit. Elia wijst erop dat dit niet alleen te danken is aan de recordbijdrage van de windparken op zee van 616 gigawattuur (bijna 20 procent meer vergeleken met het vorige record). Ook de windenergie­parken te land waren tijdens de laatste maand van 2019 met 499 gigawattuur (een recordverbetering met 8 procent) goed voor een ongeziene elektriciteitsproductie.

Kerncentrales pannevrij

De Belgische kerncentrales deden het in 2019 dan weer een pak beter dan de afgelopen jaren. Met een aandeel van 48,8 procent in de totale elektriciteitsproductie – tegenover maar 31,2 procent in 2018 – zaten ze opnieuw op het ‘normale’ niveau.
Als alle reactoren in Doel en ­Tihange het grootste deel van het jaar kunnen draaien, is kernenergie automatisch goed voor een aandeel van 50 tot 55 procent in de stroomvoorziening van ons land. De voorbije jaren lag het aandeel meer dan eens een pak ­lager door langdurige onderbrekingen. Zo werden de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2 tot twee maal toe stilgelegd en was er de panne van Doel 4 na sabotage van de turbine.
Alles samen heeft dat ertoe geleid dat ons land voor het eerst sinds 2010 meer stroom heeft uitgevoerd dan ingevoerd. Het netto-overschot bedroeg 2,1 procent. In 2009 en 2010 ging het respectievelijk om 2,8 en 0,2 procent.
Bron: De Standaard, 8 januari 2020

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply