Skip to main content

Sommige industriële zonnepaneleninstallaties (omvormervermogen > 10 kVA) zijn uitgerust met een groenestroomteller. In welke gevallen is dit noodzakelijk? En wat is de kostprijs van een dergelijke teller?
Wanneer u steun ontvangt of wanneer de installatie dient om te voldoen aan een verplichting (bvb. EPB), moet u een groenestroommeter hebben. Er zijn geen specifieke vereisten opgelegd: dit kan dus een eigen meter zijn met gelijk welke nauwkeurigheidsklasse. In alle andere gevallen is een groenestroomproductiemeter niet verplicht.
Op dit moment is het dus bijna altijd toegestaan om de groenestroomproductiemeter van Fluvius te weigeren om zo de installatiekost (zie verder) te vermijden. U kan deze meter ook laten verwijderen, maar omdat deze verwijdering mogelijks een kost heeft en er geen besparing is, lijkt dit niet aangewezen.

Garanties van oorsprong

Opgelet: indien u geen groene stroom productiemeter heeft van Fluvius, kunnen er geen garanties van oorsprong toegekend worden

  • U vergelijkt dus best de marktwaarde van de garanties van oorsprong voor het geïnjecteerde volume overheen de levensduur met de besparing door een eigen meter.
  • Net als stroomprijzen is de toekomstige waarde van garanties van oorsprong niet eenvoudig te voorspellen. Via deze link zijn marktstatistieken beschikbaar, waaruit blijkt dat marktwaarde ongeveer 1 tot 4€/MWh was het afgelopen jaar, met een gemiddelde van 1,11 €/MWh in 2022.
  • De waarde van de geïnjecteerde “grijze” stroom (via PPA of via injectiecontract) kan mogelijks ook lager liggen.

Tenslotte is het zinvol op te merken dat de meter van Fluvius het voordeel heeft van gevalideerde meetgegevens.

Kostenplaatje

Elk jaar publiceert energieregulator VREG de aansluitingstarieven voor elektriciteit en gas. De prijzen voor 2022 vindt u via deze link.
Een interessant voordeel kan zich voordoen wanneer op laagspanning de injectie en afname wordt beperkt tot 25 kVA, 30 kVA of 56 kVA. Door het aansluitingsvermogen (injectie en afname) tot 56 kVA te beperken, kan u niet alleen een goedkopere groene stroom productiemeter krijgen, maar krijgt u ook een digitale meter (met lagere installatieprijs) en zal u minder betalen voor een netstudie, netuitbreiding en een nieuwe aansluiting.

Er is op dit moment geen specifieke huurkost voor een groenestroomteller. Deze is inbegrepen in de huurkost van
de injectiemeter, die u sowieso moet hebben.
Bron: Nieuwsflits PV-Vlaanderen 9 juni 2022

Leave a Reply