Skip to main content

Minister Demir maakte recent bekend dat netbeheerder Fluvius al honderden aanvragen heeft ontvangen van projecten waarbij eigenaren hun energie – opgewekt met zonnepanelen – willen verdelen onder de Vlaamse burgers. 

Al sinds de zomer is het in België mogelijk voor eigenaren van zonnepanelen om hun opgewekte energie te delen. Vanaf januari wordt dat zelfs nog makkelijker, aangezien de “energiedeler” en de “energieafnemer” dan niet meer tot dezelfde energieleverancier moeten behoren. Als we moeten afgaan op de cijfers van de afgelopen maanden, is er heel wat interesse in energiedelen. 

Cijfers

Zo waren er op 3 oktober al 175 aanmeldingen voor energiedelen met andere personen (denk bijvoorbeeld aan eigenaars van zonnepanelen die hun energie willen delen met vrienden, buren of familieleden) en 171 aanmeldingen voor energiedelen met zichzelf (denk bijvoorbeeld aan eigenaars van zonnepanelen die hun energie willen delen met een tweede woonst). 

Opstartfase

Uiteraard zit energiedelen momenteel nog in de opstartfase. Daarom is het volgens minister Demir belangrijk om aan de slag te gaan met dit nieuwe concept, zodat we hieruit kunnen leren en het proces optimaliseren. Daarnaast leggen bepaalde energieleveranciers bijkomende voorwaarden of kosten op. De knelpunten van energiedelen moeten daarom eerst overlopen worden en indien nodig opgezocht worden. In de toekomst zou minister Demir bijvoorbeeld het afsprakenkader van netbeheerder Fluvius willen herbekijken. 

Bron: Solarmagazine, 30 november 2022