Skip to main content

Meer dan de helft van de eigenaars van zonnepanelen zal vermoedelijk minder betalen na de installatie van de digitale elektriciteitsmeter. Alles hangt af van de mate waarin ze de opgewekte energie ook meteen zelf gebruiken.
Nochtans wordt doorgaans aangenomen dat de komst van de digitale meter het rendement van eigenaars van zonnepanelen zal torpederen. “Uit analyses blijkt dat, op basis van de huidige ontwerpregelgeving, 60 procent van de zonnepaneleneigenaars die kiezen voor een dag/nacht digitale meter minder zal betalen en 40 procent meer in vergelijking met het huidige prosumententarief, “stelt Sofie Lauwert, communicatieverantwoordelijke van de Vlaamse energieregulator VREG.

Afname en injectie gescheiden

Voor een groot deel heeft de zonnepaneleneigenaar zelf in de hand of hij/zij al dan niet minder betaalt na plaatsing van de digitale meter. Met de nodige zelfconsumptie van de opgewekte elektriciteit is een investering in zonnepanelen nog steeds een rendabele zaak.
Het niveau van zelfconsumptie hoeft niet eens zo groot te zijn om met de nettarieven die betaald worden zelfs onder het niveau van het vroegere prosumententarief te duiken. In bepaalde situaties volstaat bijvoorbeeld een eigen verbruik van 25 tot 30%.
De mate waarin de situatie voor u rendabel wordt, is afhankelijk van de mate waarin uw zonnepanelen zijn afgestemd op uw verbruik.
De onmiddellijke consumptie van zelf opgewekte elektriciteit kan met een aantal ingrepen in de dagelijkse praktijk worden opgedreven. Denk bijvoorbeeld maar aan het gebruik van de vaatwasmachine en de wasmachine overdag en het bijstellen van de timer van de warmwaterboiler. Ook de aanschaf van een elektrische wagen is een grote stap vooruit. En als u niet tegen de investering opkijkt, biedt ook een thuisbatterij een uitkomst.
Bron: De Tijd, 13 februari 2019

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion 6 Comments

  • Van Assche Florent schreef:

    Diegenen die het meest geinvesteerd hebben,veel zonnepanelen en een warmtepomp zijn de sigaar.

  • JPe schreef:

    1.”VREG en de ‘Trukken van de Markt'” : Men houdt ons blijkbaar nog steeds voor…euh… niet al te slim…..:-).
    Wat kost een aanpassing met o.a. slimme toestellen, afstandssturingen, batterijen en bijkomende uurregelingen, enz. enz…- voor in de bevoordeelde 60% te vallen?
    Enne, wat met de oude toestellen, bestaande meters , afbraak enz.?.
    Hoe gaat men dit allemaal bevoordelen of belasten en voor hoelang ?,
    2.Wat gebeurt er met de exclusief-nachtmeter en dito verbruik????
    Ben toch benieuwd…..

  • pv + zon schreef:

    Dit artikel komt zo ONgeloofwaardig over dat de schrijver ervan het misschien wel zelf gelooft. Deze persoon heeft blijkbaar ook geen besef over de prijs van een thuisbatterij of een electrische wagen. Hoe meer technieken in huis hoe meer er ook stuk kunnen gaan. Een thuisbatterij gaat ook niet oneindig lang mee en zal na verloop van tijd ook moeten vervangen worden. Het is OVERduidelijk dat wanneer de overheid potentiële pv gezinnen wil doen investeren dat ze het prosumententarief best begraaft terwijl de terugdraaiende meter ook moet blijven bestaan. Enkel in die omstandigheden zullen we de beoogde norm kunnen halen. Het probleem is echter dat de overheid en de VREG willen dat enkel voor HEN de zon mag schijnen en dat de brave particulier de melkkoe is. Gezinnen met twee-verdieners zijn bovendien extra geviseerd. Zij zullen de rekening gepresenteerd krijgen want deze gezinnen hebben mogelijks nog een kleine marge. Beste overheid, beste vreg, jullie claimen de ZON maar die is van iedereen. DAAR WRINGT HET SCHOENTJE !!! Als jullie echt iets aan het klimaat willen doen en moeder aarde willen redden moet je deze gedachtengang volledig vergeten.
    DIT IS WAAROVER HET WERKELIJK GAAT !!!!!

  • Monten Denis schreef:

    Ik heb 32 jaar geleden gebouwd met als verwarming accumulatie. 10 jaar geleden heb ik dan zonnepanelen gelegd en een warmtepomp geplaatst ter vervanging van de accumulatieverwarming. Ik produceer in de zomermaanden om in de wintermaanden me te kunnen verwarmen. Ik denk dus niet dat ik bij die 60% behoor die met de digitale meter voordeel zal doen. Integendeel zelfs, het zal me een pak duurder uitkomen.

  • HA schreef:

    Indd, we gaan zeker geen profijt doen met de digitale meter. Gaan we onze electriciteit met dure batterijen moeten opslaan

  • Vercauteren Marc schreef:

    Wat met de GSC als men overstpat naar de slimme meter ?
    Blijven deze onaangeroerd bij het produceren van electriciteit ?
    Mvg
    Marc

Leave a Reply