Afgelopen oktober besloot de regering van Wallonië om het decreet te verduidelijken waarmee tot 2030 een digitaal terugdraaiende teller voor zonnepanelen gefaciliteerd wordt. Demir vindt dit onrechtvaardig, omdat het overgangsregime voor de Vlaamse terugdraaiende teller in 2021 werd vernietigd door het Grondwettelijk Hof. In antwoord daarop voerde ze een compensatieregeling in.
Geen beroep
Vanuit het rechtvaardigheidsprincipe stelt de Vlaamse minister nu naar de Raad van State te stappen. ‘Nu er een juridische opening is om de rechtvaardigheid te herstellen, grijp ik die kans met beide handen’, aldus Demir.
De Vlaamse minister wijst er fijntjes op dat tegen het Waals decreet van 1 oktober 2020 dat een gelijkaardig systeem introduceerde als het Vlaamse overgangsregime voor de terugdraaiende teller, geen beroep werd aangetekend door de federale regering. Ook niet nadat het arrest van het Grondwettelijk Hof de digitaal terugdraaiende teller in Vlaanderen verboden had.
Juridische hefboom
De Waalse regering besloot afgelopen oktober haar decreet te verduidelijken waarmee ze de Waalse digitaal terugdraaiende teller bevestigt tot eind 2030 voor alle installaties in Wallonië die vóór 31 december 2023 zijn gecertificeerd. Demir benadrukt dat daarmee voor het eerst sinds zij minister is een juridische hefboom in zicht komt om het Waalse systeem op gelijke leest te schoeien met het Vlaamse systeem.
Demir greep deze kans om rechtvaardigheid tussen de Vlaamse en Waalse systemen af te dwingen voor de rechter: ‘Waarom zou de Grondwet anders zijn voor Wallonië? Waarom zouden Walen wél financiële voordelen mogen hebben die de Vlamingen ontnomen zijn? Waarom moeten Vlamingen financieel via hun factuur blijven bijdragen voor Waalse terugdraaiende tellers? Omdat het een Franstalig gedomineerde regering is, of zijn het de ECOLO/Groen kabinetten? Onaanvaardbaar’, aldus een felle Demir.
Erfenis
Demir heeft namens de Vlaamse overheid bij de Raad van State inmiddels een verzoek ingdiend tot nietigverklaring tegen de Waalse regeling. Ze voert schending van de bevoegdheidsverdelende regels aan. Ze verzoekt tegelijk een prejudiciële vraag bij het Grondwettelijk Hof te stellen om zowel het besluit van 2023 als ook het decreet van 2020 buiten toepassing te verklaren.
‘Ik kon helaas niet voorkomen wat de Vlamingen met een terugdraaiende teller overkomen is’, aldus Demir. ‘Het is een erfenis waar ook ik niet voor koos. Maar ik kan er vandaag wél voor zorgen dat diezelfde Vlamingen niet nog eens getroffen worden door het wegkijken van dit onrecht. De Walen zullen het me niet in dank afnemen, maar de Grondwet geldt voor iedereen. De geloofwaardigheid van de politiek staat of valt met het zorgen voor rechtvaardigheid.’