Op 1 juli ging netbeheerder Fluvius van start met de plaatsing van digitale meters in de Vlaamse huishoudens. Deze meters vervangen de bestaande klassieke energiemeters.
Hierbij is het best mogelijk dat u als zonnepaneleneigenaar met productieoverschotten zit wanneer de digitale meter wordt geplaatst. Gaan deze overschotten verloren of blijven deze behouden?
“We bewaren het ‘eindsaldo’ van de klassieke meter en verrekenen dit met het ‘saldo’ op de digitale meter bij de eerstvolgende jaarafrekening”, stelt netbeheerder Fluvius gerust.
De netbeheerder blijft met andere worden dus dezelfde werkwijze toepassen als wanneer in het verleden een metervervanging werd uitgevoerd op initiatief van Fluvius zelf. Productieoverschotten zullen bij plaatsing van de digitale meter dus worden overgedragen.
Bron: website Fluvius
Hoe zit het nu eigenlijk, draaien de digitale meters nu terug of niet?
De digitale teller heeft 2 digitale tellers.
– injectie
– afname
Bij de meteropname zal men de afname – injectie berekenen als uiteindelijke tellerstand.
Als ze de meterstand opnemen ben je altijd de sigaar.De stroomleverancier verkoopt uwe stroom zonder te investeren en ’s avonds moet je betalen voor de geproduceerde stroom. NIET CORRECT.
Ik ben er niet gerust in ! Wij zijn al lang zonnepaneelgebruikers die de slagen van de zweep kennen. Het was en het is te mooi om waar te zijn . investeren in zonnepanelen was veel beter dan de centjes op een spaarrekening.
Maar mooie liedjes duren niet lang . De aangerekende taksen en BTW liegen er niet om .
Dat was in eerste instantie niet afgesproken .
Maar het is nog steeds zonder meer een goede zaak ,onze zonnepanelen ,met de terugdraaiende teller!
Ik ben bang dat met het plaatsen van de slimme meter een addertje onder het gras zit !
Beste G. klopt niet wat je zegt.
Ze trekken de injectie af van de afname. Je moet dus ’s avonds niet betalen voor je geproduceerde stroom.
Een digitale meter werkt met 2 tellers. Het is dus net zoals een terugdraaiende meter met dat verschil dat je nu exact weet hoeveel hij terugdraait. Op de 2de teller staat nl het teruggedraaide deel.
Bekijk het zo : Je gebruikt ’s nachts elektriciteit maar overdag draait je meter terug. Je moet die gebruikte elektriciteit dus niet betalen maar de leverancier moet het wel ergens kopen om aan u te kunnen leveren. Met een digitale meter is dat
juist hetzelfde. Hetgeen je injecteerd wordt afgetrokken van hetgeen je afneemt en je moet dus voor dat deel niet betalen.
Je kan wel kiezen om distributiekost voor het extra deel dat je afneemt te betalen ipv de volle pot prosumententarief.
Dat is het voordeel waarvan men spreekt als je er voor zorgt dat je zo weinig mogelijk injecteerd maar zoveel mogelijk zelf onmiddellijk overdag gebruikt. Lukt dat niet dan blijf je gewoon bij het systeem van prosumententarief en verandert er dus niets.
Ja we horen van alles wat maar wat is nu juist? ze hebben verleden week mijn ilubat komen updaten en die technieker beweerde dat de digitale meter na 2 jaar niet meer zal werken als terugdraaiend? klopt dit?
Wat gebeurd er met de ongv. 500 mensen die de digitale meter al geweigerd hebben en om welke reden?
Beste,
Bedankt voor uw bericht.
U heeft 15 jaar recht op het voordeel van de terugdraaiende teller en dit vanaf de AREI-keuringsdatum van uw zonnepaneleninstallatie. De plaatsing van de digitale meter heeft hier geen impact op. Deze zal immers virtueel terugdraaien.
Uiteindelijk zal iedereen verplicht worden om een digitale meter te laten installeren. Er worden ook geen klassieke analoge meters meer geproduceerd.
Aarzel niet ons te contacteren bij eventuele bijkomende vragen of opmerkingen.
Vriendelijke groet,
Thomas Voets
Marketing & Communicatie
Futech
Ik heb mijn productieoverschot niet gekregen op het eindfactuur na plaatsing digitale meter, zelfs de terugteller op de digitale meter is niet afgetrokken van de factuur, maar ik moet wel prosumententarief betalen! Ik zou op een half jaar meer dan 2000kwh verbruikt hebben, toen ik nog een oude meter had was mijn jaarlijks verbruik altijd rond de600 kWh! Daar zou Ik wel eens een deftige uitleg over willen. Ij ben gewoon int zak gezet. Dit kan niet kloppen.
In september2020 zijn ze bij mij de digitale meter komen plaatsen. Had op dat moment een productieoverschot. Ik kreeg ook onmiddellijk mijn eindafrekening en kreeg centen terug. Nu twee maand verder krijg ik nog eens een eindafrekening en moet ik betalen voor verbruik dat in principe ging gecovered zijn door het productie overschot dat ik mid september had.
Zijn dit normale praktijken? Het gaat niet om een groot bedrag, maar toch … Beeld u in dat mijn eindafrekening nog wat verder op in het jaar lag en wat donkere maanden bevatte …
Hoi , is dit nu al opgelost ? Ik heb hetzelfde probleem . Ik moet veel te veel betalen sinds de nieuwe meter
Zonnepanelen geplaatst in februari. Wegens geen terugdraaiende teller heb ik direct de digitale aangevraagd. Uiteindelijk na meermaals te bellen is hij in juni geplaatst. Ondertussen 1500kw geproduceerd. Al mijn overschot ben ik kwijt. Injectievergoeding kan pas van zodra de digitale meter geplaatst was en alles inorde (wat nog een maand geduurd heeft). om dan uiteindelijk ook 3 keer een herziening van de eindafrekening te krijgen van de energieleverancier door fouten van fluvius. Prosumententarief nog steeds onterecht aangerekend…