Afgelopen jaar lanceerde energieregulator VREG de simulator digitale energie met als doel de impact en opportuniteiten van de digitale meter voor zonnepaneleneigenaars te tonen. Inmiddels voegde VREG een uitbreiding aan de simulator toe.
Zowel bestaande zonnepaneleneigenaars als gezinnen die de plaatsing van zonnepanelen overwegen, kunnen nu de simulator gebruiken. Voor deze laatste toont de simulator nu ook de besparing die op de jaarlijkse elektriciteitsfactuur kan gerealiseerd worden door zonnepanelen te plaatsen.
Tussen 1 juli 2019 en 31 december 2022 wordt bij prosumenten een digitale meter geplaatst. Tot eind 2020 kunnen prosumenten kiezen:
- digitale meter werkt als een terugdraaiende teller en u betaalt het prosumententarief;
- digitale meter werkt niet als een terugdraaiende teller, u betaalt het prosumententarief niet meer, maar u wordt voor de nettarieven afgerekend op basis van uw werkelijke afname.
Zelfconsumptie
Als u al zonnepanelen heeft, geeft de simulator u een inschatting van uw zelfconsumptie. Zelfconsumptie is de hoeveelheid elektriciteit die u onmiddellijk zelf verbruikt op het moment dat uw zonnepanelen elektriciteit opwekken. Tegelijk kan u voor deze zelfconsumptie zien of u met een digitale meter en afrekening van uw nettarieven op basis van uw werkelijke afname meer of minder zal betalen dan met het prosumententarief. U ziet onmiddellijk of u het best af bent met een dag/nacht of enkelvoudige digitale meter.
Ook als u overweegt zonnepanelen te plaatsen, geeft de simulator u een inschatting van uw zelfconsumptie. Verder toont de simulator u voor deze zelfconsumptie de impact op uw jaarlijkse elektriciteitsfactuur en dit zowel voor de situatie met het prosumententarief als de situatie waarbij u nettarieven zou betalen op basis van uw werkelijke afname.
De geschatte impact op uw jaarlijkse elektriciteitsfactuur werd bepaald op basis van de huidig beschikbare informatie.
Uitbreiding
Andere uitbreidingen:
- De simulator ondersteunt nu gezinnen met een bestaande elektrische warmwaterboiler of warmtepomp waardoor de zelfconsumptie correcter kan ingeschat worden. Het is ook mogelijk om het effect van een aangepaste aansturing (betere benutting van zonne-energie) te simuleren en de belangrijke impact hiervan op uw zelfconsumptie en jaarlijkse elektriciteitsfactuur te zien.
- Het is ook mogelijk om het effect van een nog te plaatsen elektrische warmwaterboiler of warmtepomp in te schatten. Ook hier kan u het verschil tussen een traditionele aansturing en een intelligente aansturing (maximale benutting zonne-energie) met elkaar vergelijken.
- Ook de impact van een warmtepompboiler (= energiezuinige variant van een traditionele elektrische boiler) en nog te plaatsen thuisbatterij kan worden gesimuleerd.
Klik hier voor de simulator digitale meter van VREG.
Bron: Nieuwsbrief VREG