Volgens handelsplatform pvXcange zou november voorlopig wel eens de laatste maand kunnen zijn met een lage prijs van zonnepanelen en het einde van de dalende prijzen betekenen.
Handelsplatform pvXchange – dat sinds 2009 maandelijks een actuele index met de groothandelsprijzen van zonnepanelen publiceert – voorspelt alvast dat de prijzen vanaf 2025 terug zullen stijgen.
Prijsherstel dringt zich op
Martin Schachinger, algemeen directeur van het handelsplatform pvXchange, getuigt: ‘De pijngrens lijkt te zijn bereikt, nee, zelfs overschreden, en alle tekenen wijzen op een prijsherstel’, aldus Schachinger. ‘De prijzen zijn weer aanzienlijk gedaald van maand tot maand, waarbij een daling van 1 eurocent per wattpiek een bijzonder ernstig procentueel effect heeft op het huidige prijsniveau. Een prijsdaling van gemiddeld zo’n 8 procent over alle technologieklassen heen verpulvert feitelijk elke marge die nog kan worden behaald, zelfs met zonnepanelen die pas recent zijn ingekocht.’
pvXchange meldt dat de prijzen voor mainstream zonnepanelen zich op een niveau van 10 eurocent per wattpiek bevinden en voor de goedkoopste zonnepanelen zelfs op 6 eurocent per wattpiek.Nieuwbouw of renovatie?
Opgepast met malafide acties
De prijsdaling in de maand november schrijft Schachinger toe aan een matige vraag, gekoppeld aan het opruimen van eindejaarsvoorraden en noodverkopen kort voor of tijdens lopende faillissementsprocedures van individuele leveranciers.
Volgens Schachinger is het dan ook belangrijk om niet in te gaan op aanbiedingen als er geen gerenommeerd merk achter zit. ‘Naamloze producten van twijfelachtige kwaliteit en herkomst kunnen op korte tot middellange termijn tot problemen leiden, die het uitgespaarde geld sneller weer goedmaken dan de eigenaar van het systeem de fabrikant kan aanklagen. In elk geval kun je zelden vertrouwen op de garanties van de tweede- of derderangsfabrikanten die dergelijke aanbiedingen doen.’
Neerwaartse prijsspiraal
De neerwaartse prijsspiraal van zonnepanelen is volgens Schachinger waarschijnlijk voorbij. Onder andere door de verlaging van de belastingkorting van China op geëxporteerde zonnepanelen ziet hij de prijs stabiliseren en zelfs op termijn weer stijgen.
Zo zou deze belastingkorting een prijsstijging van 0,3 tot 0,5 eurocent per wattpiek met zich mee kunnen brengen. Daarnaast hebben fabrikanten onderling ingestemd om een kunstmatig tekort aan aanbod te creëren. Zo wordt de productiecapaciteit in China al enige tijd geleidelijk teruggebracht door een gebrek aan vraag op de internationale markt. Wat in de winter zelfs tot een volledige stopzetting van de productie kan leiden om te wachten tot de prijzen herstellen met als gevolg van het opzettelijk veroorzaakte zonnetekort.
Niet wachten op eventuele prijsstijgingen?
Contacteer onze energieadviseurs voor een vrijblijvend gesprek om uw energiebehoeften in kaart te brengen en de gepaste zonne-oplossing voor te stellen.