Skip to main content

Vlaams ministers Zuhal Demir en Matthias Diependaele lanceren vanaf deze zomer de MijnVerbouwLening. Daarmee willen ze mensen zonder een eigen spaarcent extra steunen bij de renovatie van hun woning. Het gaat om een renteloze lening tot 60.000 euro voor de laagste en middeninkomens. De ministers maken daarvoor 108 miljoen euro vrij. Ze willen zo duidelijk maken dat een renovatie de beste investering is om je energieverbruik te verlagen.
De VerbouwPremie voegt alle Vlaamse energie- en woonpremies samen via één loket. Daarmee krijgen de middenklasse en de laagste inkomens extra hulp met renoveren. Het gaat over ongeveer 61 procent van de huishouden. Maar, nog altijd zullen er mensen zijn die ook de resterende middelen niet zelf hebben. Daarom komt ook de MijnVerbouwLening. “We maken 108 miljoen euro vrij om via renteloze leningen tot 60.000 euro de laagste en middelste inkomens extra te steunen bij de renovatie van hun woning. Ook private verhuurders en verhuurders via een sociaal verhuurkantoor, komen in aanmerking. In één beweging zetten we hiermee ook in op betaalbaarheid op de verhuurmarkt”, klinkt het bij beide ministers.

Wapenen tegen  stijgende energieprijzen

“Met de invoering van Mijn VerbouwLening zullen er heel wat meer gezinnen hun renovatieplannen echt kunnen realiseren en zo zichzelf beter kunnen wapenen tegen stijgende energiefacturen. Bovendien verbetert hiermee het wooncomfort, vermindert de aardgasafhankelijkheid en de broeikasgasuitstoot’, aldus Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

Betaalbaar huren

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele vult aan: “We richten ons ook op de verhuurders, waar we merken dat er drempels bestaan om aan de slag te gaan met een renovatie. Daarnaast is ook de gemiddelde huurprijs gestegen. Met de MijnVerbouwlening komen we nu aan al deze aspecten tegemoet. De voorwaarde voor de renteloze lening voor de verhuurder is dat hij een korting geeft aan de huurder. Die kan oplopen tot 80 euro per maand. De voordelen van de renteloze lening worden dus verdeeld over de verhuurder, die de kwaliteit en waarde van zijn woning ziet verbeteren, en de huurder, die een meer betaalbare en energiezuinigere huurwoning krijgt.”
De maximale looptijd van de Mijn VerbouwLening bedraagt 25 jaar. De Mijn VerbouwLening zal kunnen worden aangevraagd tot eind 2026. Ook een vereniging van mede-eigenaars zal een dergelijke lening kunnen afsluiten.
Bron: Zuhaldemir.be, 18 mei 2022

Leave a Reply