Skip to main content

De Vlaamse regering trekt 250 miljoen euro uit om de hoge energierekening voor Vlaamse bedrijven te compenseren en tegelijkertijd maatregelen te nemen om hun energiegebruik te verduurzamen.

Het pakket komt neer op een tweesporenaanpak waarbij in de eerste plaats de toegenomen energiekosten worden gecompenseerd en de overbruggingslening wordt uitgebreid. Ten tweede komt er een impulsprogramma om de energietransitie bij bedrijven te versnellen.

Energie-intensieve bedrijven

Bedrijven die in 2021 minstens 7.500 euro aan energie-uitgaven hadden, komen in aanmerking voor een steun van 25 procent op de hogere energiekosten, De steun wordt beperkt tot 80 procent van hun operationele verlies en bedraagt maximaal 500.000 euro per kwartaal. Voor meer energie-intensieve bedrijven bedraagt de steun 30 procent op de meerkosten, beperkt tot 80 procent van hun operationele verlies en tot maximaal 4 miljoen euro per kwartaal. Tot slot kunnen ondernemingen in ‘gevoelige’  sectoren een steun van 35 procent op de hogere energiekosten, beperkt tot 80 procent van hun operationele verlies en tot maximaal 7,5 miljoen euro per kwartaal.

Overbruggingslening

De overbruggingslening is sinds afgelopen februari beschikbaar voor Vlaamse kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) die liquiditeitsproblemen hebben naar aanleiding van zowel de coronacrisis als later de Oekraïnecrisis. De eerste 12 maanden hoeven er geen aflossingen gebeuren.

De maatregel wordt nu uitgebreid door het maximaal te lenen bedrag voor kmo’s op te trekken tot 750.000 euro. Parallel wordt een nieuwe, uitgebreidere variant van de overbruggingslening uitgewerkt. Die lening zal voor alle ondernemingen – klein, middelgroot en groot – beschikbaar zijn en toelaten om maximaal € 2 miljoen te ontlenen gedurende de looptijd van 6 jaar.

Energietransitie

Om de energiekosten van ondernemingen op termijn te drukken en de afhankelijkheid van dure fossiele brandstoffen te verkleinen, worden daarnaast verduurzamingsmaatregelen gestimuleerd. Het gaat onder andere om de recuperatie van restwarmte, warmtepompen, elektrische boilers, zonne-energie, biomassa en geothermie.

De Vlaamse regering wil via een impulsprogramma van bijna 100 miljoen euro de transitie naar hernieuwbare energie bij Vlaamse ondernemingen in 2022 en 2023 versnellen. Dit zal een geïntegreerd programma zijn met maatregelen om bedrijven te informeren, te adviseren en te begeleiden, bijvoorbeeld door nieuwe toepassingen te demonstreren.

De Vlaamse overheid is de steunmaatregelen en het impulsprogramma momenteel volop aan het uitwerken en bedrijven zullen over de definitieve maatregelen geïnformeerd worden door het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

Bron: Solarmagazine.nl, 4 oktober 2022