Skip to main content

De coronacrisis resulteerde in een significante daling van het energieverbruik in ons land. Langs de andere kant bleven de kerncentrales operationeel terwijl zonnepanelen en windmolens profiteerden van de gunstige weersomstandigheden. Bijgevolg ontstond er een ongezien overaanbod wat bij momenten zelfs resulteerde in negatieve stroomprijzen.
Rechtstreeks kunt u als consument helaas niet profiteren van de negatieve groothandelsprijzen. Onrechtstreeks sijpelen de lagere elektriciteitsprijzen op de groothandelsmarkt wel door in de energiecontracten voor gezinnen. Zo passen energieleveranciers elke maand hun tariefoffertes aan waardoor u van lagere prijzen kan genieten.

13% goedkoper

“Voor producten met een vaste prijs daalden de stroomprijzen in Vlaanderen tussen april 2019 en april 2020 gemiddeld met 13 procent”, zegt CREG-woordvoerster Sophie Lenoble in De Tijd. Voor aanbiedingen met variabele prijs is de daling (17%) zelfs nog groter.
Volgens de CREG kan 75 procent van de gezinnen 135 euro per jaar besparen op zijn stroomfactuur. Bovenstaande bedragen gelden voor gezinnen met een standaardverbruik van 3.500 kWh/jaar.
Gezinnen met een slapend of oud contract dat telkens stilzwijgend verlengd wordt, besparen gemiddeld zelfs 240 euro per jaar. “Dergelijke contracten worden niet meer actief aangeboden op de markt. De prijsvoorwaarden ervan stemmen in de meeste gevallen niet meer overeen met de huidige marktomstandigheden”, meldt de CREG.

Prijzen onder niveau 2019

Indien u onlangs een energiecontract heeft afgesloten zit u allicht nog goed. “Maar dateert uw contract van een jaar geleden of langer, doet u er goed aan te kijken of het niet voordelig is om te switchen, omdat de huidige prijzen ver onder de niveaus van een jaar geleden liggen”, zegt Dirk Van Evercooren van de Vlaamse energieregulator VREG.
Vooral als u een vast contract hebt, maar ook bij contracten met variabele energieprijs. “Bij oudere variabele contracten kan het zijn dat de formule die je indexatie bepaalt niet meer zo goed is aangepast aan de huidige situatie.”
Energiecontracten vergelijken kan via de CREG-scan en de V-test van de VREG.
Bron: De Tijd, 23 april 2020

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply