Skip to main content

Sinds 1 juli 2019 plaatst Fluvius enkel nog digitale meters voor elektriciteit- en aardgas. Wie al een digitale energiemeter heeft, kan op verschillende manieren een beter zicht krijgen op zijn energieverbruik.
“De hele wereld wordt digitaal dus het zou heel raar zijn dat een sector zoals energie daarin achterblijft”, zegt Frederik Loeckx van Flux50 bij Z-Energy op Kanaal Z. “Het is niet meer van deze tijd om met wagentjes rond te rijden om meterstanden te gaan opnemen. De introductie van de digitale meter is een logische evolutie in de gewone energiesector.”

Maakjemeterslim.be

Volgens Loeckx is de digitale meter een ‘dom’ toestel dat op een zeer eenvoudige manier slim gemaakt kan worden. “De digitale meter heeft een centrale rol te vervullen in het energiesysteem van de toekomst. We zien dat er steeds meer hernieuwbare energie op ons afkomt. Deze energie staat niet altijd ter beschikking. Inzicht verwerven in energieverbruik en het verhogen van de zelfconsumptie worden essentieel. Hier is de digitale meter een essentieel onderdeel in.”
Vandaag bestaan er reeds tientallen toepassingen die de digitale meter slim kunnen maken. Zij worden aan het grote publiek aangeboden via www.maakjemeterslim.be .

Verbruik sturen

“Onze klanten met digitale meter kunnen hun verbruik van elektriciteit en gas opvolgen in het nieuwe Fluvius energieportaal”, weet Dirk Schreurs van Fluvius. “Bedrijven en installateurs ontwikkelen apps die de digitale meter ondersteunen. Zo kunnen klanten hun verbruik gedetailleerd opvolgen. Een belangrijk voordeel is ook dat de klant effectief heel gericht zijn verbruik kan gaan sturen.”

Innovatieve installateur als ‘driver’

Sectorfederaties Techlink en Nelectra merken dat de interesse in nieuwe toepassingen alvast sterk gestegen is bij de installateurs. Fluvius brengt installateurs en ontwikkelaars samen op zogenaamde partneravonden.
Kris Van Dingenen (Techlink): “Data van digitale meters maken het dagelijks energieverbruik van de klanten effectief zichtbaar. Door de beschikbaarheid van die data kunnen de installateurs extra diensten aanbieden aan de eindklant om zo tot een lange termijn relatie te komen. Dit maakt de innovatieve installateur de ‘driver’ van de energietransitie op het terrein”, besluit Van Dingenen.
Bron: Kanaal Z, Z-energy 7 april 2020

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion 3 Comments

 • dvg schreef:

  het opdringen maar blijven promoten in de hoop dat de tegenstand wegebt?
  de klanten laten betalen(natuurlijk zijn ze wel zo slim de jaarlijkse kosten netjes weg te werken in de rekening)voor iets wat ze niet wensen blijft een gedwongen verkoop.
  elke handelaar die dat probeert krijgt miserie.
  bende oplichters!

 • JPe schreef:

  Zou het niet mogelijk zijn om de D.M….(hij komt er ooit toch!!!!)–van uit de stroomleverancier te sturen naar weekend/nachttarief, tijdens de feestdagen die buiten het weekend en dus geen weekendtarief vallen???? b.v.b. 1 januari, Kerstdag,Paasmaandag….
  Niemand nog niet aan gedacht??? Vreg/Creg??? Fluvius??? Z.Demir???
  Een klein surplusje zou wel welkom zijn…..

 • JPe schreef:

  Of op mijn verjaardag, mag ook!!!! 🙂 😉

Leave a Reply