Skip to main content

De Unie van Zelfstandige Ondernemers (UNIZO) pleit voor financiële ondersteuning van Belgische bedrijven. Uit een enquête blijkt namelijk dat 1 op de 4 ondernemingen verlies maakt door de hoge energieprijzen.

‘Voor hen zal een extra dikke trui en de thermostaat een paar graden lager niet volstaan’, stelt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Limburg. De ondernemersorganisatie stelt al geruime tijd bij de overheid aan de alarmbel te trekken.

5 voorstellen

UNIZO doet 5 gerichte en specifieke voorstellen om de energieprijzen in te dammen. Ten eerste moet er een steunmechanisme voor energie-intensieve ondernemingen komen en gerichte steun voor bedrijven in moeilijkheden. Daarnaast moet op Europees niveau een prijsplafond afgedwongen worden voor elektriciteit en gas.

Ten derde moeten de elektriciteits- en de gasprijs ontkoppeld worden. Nu wordt de prijs van elektriciteit bepaald door de duurste productievorm, namelijk gascentrales. Dit terwijl die volgens UNIZO maar maximaal een kwart van de productie voor hun rekening nemen. Op de overige niet-gasgebonden productie kunnen dus woekerwinsten gemaakt worden. Het vierde actiepunt is daarom het belasten van die woekerwinsten. Tot slot wil UNIZO soepele regels voor tijdelijke werkloosheid.

Investeringsaftrek voor duurzame energie

‘Tegelijkertijd zijn we niet naïef’, stelt Lodewyckx. ‘De overheid kan niet alles oplossen en blijven subsidiëren. En al zeker geen fossiele brandstoffen. Als er al iets moet ondersteund worden, is het de transitie naar een duurzame en dus koolstofarme energiebevoorrading.’
UNIZO pleit daarom voor een investeringsaftrek van 45,5 procent voor investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie door ondernemingen. Lodewyckx besluit: ‘Met één doel: ondernemers deze winter niet in de kou laten staan. Want de motor van onze economie verdient haalbare energie.’

Bron: Solarmagazine.nl, 2 september 2022