Een gezin gaat zo’n 10 euro meer betalen voor elektriciteit en 25 euro voor gas. Dat is het gevolg van een nieuwe federale belasting op intercommunales.
De energie-intercommunales, die gegroepeerd zitten bij Eandis en Infrax, gaan die belasting doorrekenen in de energiefactuur van gezinnen en kmo’s. Ze hebben daarvoor een aanvraag ingediend bij de Vlaamse energieregulator Vreg.
‘De distributienettarieven voor elektriciteit zullen gemiddeld met 4 procent en die met aardgas met 10 procent stijgen’, bevestigt André Pictoel, de voorzitter van het directiecomité van de Vreg. Daardoor zal de totale stroomfactuur voor een gemiddeld gezin met zo’n 1,5 procent stijgen. De distributienettarieven voor elektriciteit maken immers meer dan een derde uit van de totaalfactuur. De aardgasfactuur van een gemiddeld gezin zal met 1,9 procent de hoogte ingaan.
De prijsverhoging komt er omdat de regering-Michel besliste dat intercommunales voortaan ook vennootschapsbelasting moeten betalen. Bij de energie-intercommunales, die volledig in handen zijn van de gemeenten, wordt deze vennootschapsbelasting dus doorgerekend aan de gezinnen en kmo’s die stroom en gas verbruiken. Die doorrekening is wettelijk mogelijk.
En er zitten nog prijsverhogingen aan te komen. Er ligt nog altijd een onbetaalde factuur van ruim 1,7 miljard euro voor de steun aan zonnepanelen, de zogenaamde groenestroomcertificaten, te wachten. De Vlaamse regering wil die kost uit het verleden zo snel mogelijk laten doorrekenen aan de verbruikers, al is nog niet uitgemaakt hoeveel gezinnen en bedrijven zullen moeten ophoesten . Door de vennootschapsbelasting op intercommunales wordt ook de afvalverwerking duurder.
Bron : De Tijd