Skip to main content

De Vlaamse regering verdubbelt het budget voor de energielening tot 30 miljoen euro. De lijst met werken die men kan financieren, wordt ook uitgebreid. Zo zal men de lening ook in heel Vlaanderen kunnen gebruiken voor het plaatsen van zonnepanelen. Nu is dat maar in sommige gemeenten mogelijk.
Dat heeft Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) vrijdag bekendgemaakt. PVVlaanderen had de vraag om overal PV-leningen toe te laten gesteld via het overleg tussen de Lokale Entiteiten, VEA en het kabinet Turtelboom.
Wie een energielening aanvraagt, kan maximaal 10.000 euro lenen die in vijf jaar terugbetaald moet worden tegen een rente van 2 procent. Bepaalde kwetsbare groepen lenen tegen 0 procent.
De Vlaamse regering had begin 2015 een potje van 15,5 miljoen euro gereserveerd om dit jaar in totaal 3.500 leningen te verschaffen voor het uitvoeren van energiebesparende ingrepen zoals het isoleren van daken, vloeren en muren of het vervangen van ramen.
De formule blijkt een succes. Intussen zijn al 1.195 leningen goedgekeurd. In bijna de helft van de gevallen wordt de lening aangevraagd voor het plaatsen van hoogrendementsglas en ramen.
 
Zonnepanelen: van “soms” naar “overal”
De regering heeft nu beslist om de lening uit te breiden. Voortaan zal men de lening in heel Vlaanderen ook kunnen gebruiken voor het plaatsen van zonnepanelen. Voorwaarde voor het krijgen van een lening voor zonnepanelen is wel dat het dak moet geïsoleerd zijn.
 
Goed nieuws: meer aanmeldingen van zonnepanelen bij de VREG
De recente statistieken van de VREG over particuliere PV-installaties ≤ 10 kW tonen een voorzichtig positieve trend: in het eerste kwartaal van 2015 ligt het aantal aanmeldingen twee tot drie keer zo hoog als in het voorjaar van 2014. Hieronder de grafiek op basis van de VREG cijfers.
 

 
Bron : PVVlaanderen – Nieuwsflits 2015/06

Leave a Reply