Skip to main content
Hoewel ze daar recht op hebben, vroegen ruim 10.000 eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen het afgelopen jaar hun groenestroomcertificaten bij hun distributienetbeheerder Infrax/Eandis niet aan. “Gek genoeg hebben ze hier geen enkel voordeel bij”, zegt Johan Danen (Groen). Infrax vermoedt desinteresse bij een groot deel van deze ‘achterblijvers’. “Ook na zes herinneringen per mail en brief laten deze mensen na zich in orde te stellen”, zegt Infrax-woordvoerder Björn Verdoodt.

Groene stroom
Op 14 november vorig jaar zijn de distributienetbeheerders Infrax en Eandis verantwoordelijk geworden voor de groenestroomcertificaten in Vlaanderen. Voordien moesten eigenaars van zonnepanelen (PV-installaties) de registratie van hun installatie en de aanvraag van certificaten bij de VREG doen.
De waarde van groenestroomcertificaten is de voorbije jaren fors teruggeschroefd. Waar zo’n certificaat bij de start in 2006-2009 nog 450 euro waard was, was dat op 14 juni 2015 nog maar 93 euro. PV-installaties kleiner dan 10 kilowatt die na die datum werden gekeurd, krijgen zelfs geen certificaten meer.
“Vorige maand, dus bijna één jaar na de overdracht naar de netbeheerders, waren ruim 10.000 installaties nog altijd niet aangemeld: 4.330 bij Infrax en 5.839 bij Eandis”, zegt Johan Danen, die de cijfers bij Vlaams Energieminister Bart Tommelein opvroeg. “Nochtans hebben die eigenaars hier geen enkel voordeel bij: ze lopen het geld mis dat hen via de groenestroomcertificaten toekomt. Het prosumententarief moeten ze wel betalen, want de overheid weet dat ze een PV-installatie hebben.”

Zes herinneringen

“Momenteel zijn in ons werkgebied 70.225 certificaatgerechtigde installaties bij het unieke loket van Infrax geregistreerd”, legt Infrax-woordvoerder Björn Verdoodt uit. “Voor de overige 4.330 moeten de eigenaars minstens nog één actie ondernemen: een account aanmaken of hun PV-installatie aan dat account koppelen. Als hij dit niet doet, kan de eigenaar geen meterstanden ingeven en dus ook geen certificaten ontvangen.”
Waarom die eigenaars dit nalaten is voor Infrax een raadsel. “Temeer omdat wij deze ‘achterblijvers’ het voorbije jaar zes keer een mail of brief hebben gestuurd met de vraag dit in orde te maken. Bij elke herinnering zagen we het aantal eigenaars dat dat nog moest doen dalen, tot 4.330 vandaag”, zegt Verdoodt. “Naar hun motieven hebben we het raden. We vermoeden dat het om desinteresse of een vergetelheid gaat. Technische fouten zoals oude, niet meer gebruikte e-mailadressen, zijn er immers al uitgefilterd.”
Verdoodt roept deze mensen op om zich alsnog in orde te stellen. “Zeker aangezien zij de niet-aangevraagde certificaten van het voorbije jaar nog altijd kunnen innen, simpelweg omdat de uitkering ervan gebeurt op basis van de vorige meterstand. Ze hebben er dus alle baat bij dit snel te doen.”
Johan Danen pleit voor actie. “Het zou goed zijn dat Infrax en Eandis actief de redenen van de niet-overstap in kaart brengen”, besluit hij.
Meer informatie over de aanmelding van uw zonnepaneleninstallatie bij de netbeheerder vindt u hier.
Bron: Het Belang Van Limburg, 31 oktober 2017

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief  
 

Leave a Reply