Skip to main content

Reparatie brandrisico Scheuten Solar zonnepanelen nu mogelijk

PV-eigenaars met brandgevaarlijke zonnepanelen van het merk Scheuten Solar model Multisol op hun dak, kunnen deze laten repareren via een (na juli 2013) gecertificeerde reparatiemethode. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de eerder dit jaar ontwikkelde reparatiemethoden voor zonnepanelen goedgekeurd. De twee oplossingen van YPS en New Energy Systems Services zijn gecertificeerd door testlaboratoria.

 Over welke zonnepanelen gaat het?

Het gaat om zonnepanelen van het merk Scheuten Solar model Multisol met de typenummers P6-48, P6-54, P6-60 en P6-66. Deze zijn op de achterzijde voorzien van een zogeheten junction box, waarop de aanduiding Solexus en Alrack staat. De zonnepanelen zijn geleverd in de periode augustus 2009 tot februari 2012 door Scheuten Solar Systems B.V.

Deze zonnepanelen vertonen een verhoogd brandrisico door kortsluiting omdat in de aansluitdoos achterop het zonnepaneel een kabel slecht contact maakt met de printplaat. Hierdoor kunnen er vonken ontstaan en kan de behuizing van de aansluitdoos beschadigen, smelten en smeulen. Vonken kunnen daarna overslaan op het dak en brand veroorzaken. De kans hierop neemt toe naarmate de zon sterker wordt en de zonnepanelen ouder worden.

Reparatie door YPS

YPS bvba in Neerpelt (Noord-Limburg) voert de reparatiemethode uit die door het Duitse bedrijf Suncycle is ontwikkeld. Suncycle heeft jarenlange ervaring met het repareren en controleren van diverse merken zonnepanelen en werd vorig jaar uitgekozen als leverancier van het reparatieproces voor de defecte PV-panelen van Scheuten.

Met deze methode wordt de junctionbox op de achterzijde van de PV-panelen gerepareerd. Deze reparatie kan bij YPS bvba in België gebeuren, de enige gecertificeerde partner van Suncycle GmbH in de Benelux.

Repair-kit van New Energy Systems Services

New Energy Systems Services heeft een repair-kit ontwikkeld waarbij de oude printplaat inclusief de (externe) aansluitkabels wordt verwijderd en vervangen wordt door een nieuwe, aangepaste printplaat en standaard MC-4 connectoren. De reparatie mag enkel en alleen door professionele solar installateurs worden uitgevoerd en gebeurt desgewenst op het dak zelf.

De repair-kit is door notified body KIWA aan een uitgebreid testprogramma onderworpen en goedgekeurd door de NVWA. De repair-kits zijn vanaf september 2013 leverbaar.

Bron : PVVlaanderen

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply