Skip to main content

Grote industriële bedrijven krijgen zondag geld toegestopt om meer stroom te verbruiken. Volgens De Tijd is deze omgekeerde wereld het gevolg van een laag elektriciteitsverbruik terwijl zonnepanelen en windmolens wel volop stroom in het net injecteren.
De negatieve stroomprijzen moeten vermijden dat er op hetzelfde moment meer stroom geproduceerd wordt dan we met zijn allen verbruiken.
Door de negatieve prijzen worden energieproducenten aangemoedigd om hun productie-installaties stil te leggen terwijl grote verbruikers, denk bijvoorbeeld maar aan chemie-installaties en fabrieken, net geld toegestopt krijgen als ze extra stroom afnemen.

Piek 3 GW

Op zondag 5 april registreerde hoogspanningsnetbeheerder Elia rond de middag een nooit geziene piek van 3 GW aan zonnestroom. Dit is het equivalent van maar liefst drie kerncentrales.
Neem hierbij een meer dan behoorlijke productie aan windenergie en draaiende kerncentrales en er is al snel meer stroom dan nodig.
Zeker omdat het verbruik in de gezinnen omwille van de coronacrisis lager ligt dan gemiddeld. Zo registreerde netbeheerder Elia eind maart nog een daling van het Belgisch stroomverbruik met maar liefst 16 procent. Op sommige momenten lag het stroomverbruik zelfs een kwart lager dan normaal.

Koopjes doen

U en ik kunnen vandaag nog niet rechtstreeks profiteren van de lage stroomprijzen. Op dit moment bestaan er nog geen energiecontracten die met een digitale meter inspelen op de realtime prijsschommelingen.
Onrechtstreeks zullen de lage stoomprijzen op de groothandelsmarkt wel doorsijpelen tot in de energiecontracten van de gezinnen.
Met name door de coronacrisis en de historisch lage marktprijzen zijn er momenteel koopjes te doen. Daarom loont het zeker de moeite om eventueel van energieleverancier te veranderen.
Bron: Tijd.be, 5 april 2020

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply