Skip to main content

De coronacrisis laat de zonnepanelensector niet ongemoeid. Vooral bij grote industriële installaties, die nog in aanmerking komen voor groenestroomcertificaten, is de impact groot.
Zo konden verschillende industriële projecten omwille van de coronacrisis niet afgerond worden voor 1 april 2020, waardoor er een lagere bandingsfactor op deze projecten zal worden toegepast wat concreet lagere opbrengsten uit groenestroomcertificaten betekent.
De sectorfederatie vraagt dan ook een bevriezing van de huidige bandingsfactoren tot na het einde van de coronacrisis en dus een uitstel van de verlaging van de bandingsfactoren die normaal gezien zou ingaan vanaf 1 april 2020.
Vlaams energieminister Zuhal Demir (N-VA) liet alvast weten dat zij na verder overleg met de administratie op deze vraag zal terugkoppelen.

Productiemeter

Hiernaast zijn er ook grootschalige PV-projecten die reeds een AREI-keuring ondergingen en aanspraak maken op de huidige bandingsfactor, maar waar Fluvius en Elia nog geen groene stroom productiemeter kon plaatsen door de coronacrisis.
Dit heeft tot gevolg dat deze projecten nog geen groenestroomcertificaten krijgen terwijl ze wel al zonne-energie produceren.
Inmiddels werd beslist dat Fluvius de plaatsing van productiemeters tussen 40 kVA en 1 MVA en groter dan 1MVA als dringend werk zal beschouwen op voorwaarde dat de noodzakelijke veiligheidsvoorwaarden gerespecteerd worden.
Vanaf 6 april 2020 plaatst Fluvius opnieuw groene stroom productiemeters tussen 40 kVA en 1 MVA. Voor projecten groter dan 1 MVA bekijkt de netbeheerder nog of en hoe dit veilig kan verlopen.
Voor projecten kleiner dan 40 kVA is er minder haast, aangezien deze niet in aanmerking komen voor groenestroomcertificaten.
Bron: PV Vlaanderen Nieuwsflits, 2020/09

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply