Skip to main content

Vlaamse consumenten die vanaf 2021 een zonnepaneelsysteem aanschaffen kunnen niet meer profiteren van de terugdraaiende teller. Ze zijn gebonden aan het nieuwe systeem van de energieregulator VREG, die enkel rekening houdt met de stroom die van het elektriciteitsnet wordt gehaald. Hoe ziet Vlaams energieminister Zuhal Demir (N-VA) de nabije toekomst van ons zonnepanelenlandschap tegemoet?
“In ieder geval weet Vlaanderen als geen ander dat oversubsidiëring slecht is voor het klimaat”, reageert Demir in een interview aan Solar Magazine. “Wat heeft het ons opgeleverd? Slechts een vermindering van 5 procent van CO2-uitstoot in 13 jaar, en een Vlaamse hernieuwbare energiefactuur van 20 miljard euro die de gezinnen en ondernemingen via hun energiefactuur nog afbetalen tot 2030. En nog steeds halen we de doelstellingen niet.”

Grote installaties

“Vlaanderen heeft niet veel potentieel voor hernieuwbare energie. Maar onze winst schuilt – naast de vele kleine installaties op de daken van woningen – absoluut bij de grote installaties, veelal op daken van bedrijven. Bovendien wil 30 procent van de KMO’s in Vlaanderen de komende 3 jaar in hernieuwbare energie investeren. Dat is positief en daar zullen we op inzetten.”
Over het behalen van de klimaatdoelstellingen van 2020 voor hernieuwbare energie maakt Demir zich weinig illusies. “Ik ga op de resterende 10 maanden niet kunnen inhalen waar jarenlang vertraging opgebouwd werd. Maar dat wil niet zeggen dat we stilzitten. Het aantal grote zonnepaneelparken groeit. Dat is een belangrijke doorbraak voor Vlaanderen. Bovendien gaan we een zonnecoach inzetten om bedrijven te overhalen die nog geen zonnepanelen overwegen.”

Geen oversubsidiëring

Het totale potentieel voor zonnepanelen op daken in Vlaanderen is 72 GWp. Is het vooropgestelde cijfer van 6,7 GWp in 2030 dan wel ambitieus genoeg? “Als we op alle daken maximaal zonnepanelen zouden leggen, kan in theorie 72 gigawattpiek worden geïnstalleerd. Maar wij geven prioriteit aan kostenefficiënte projecten. We gaan niet in het wilde weg overal dure installaties subsidiëren op gebouwen waar bijvoorbeeld geen lokaal verbruik is. Ik raad alle burgers en bedrijfsleiders aan om eens te kijken waarom er nog geen installatie op hun dak ligt. Het loont, je moet wel een heel goede reden hebben om het niet te doen. Samen zullen we die 6,7 GWp realiseren in 2030, maar het mag ook vroeger.”
En dat zal zonder overdreven subsidiëring moeten gebeuren. “Zonne-energie is een goede investering, voor particulieren én ondernemers. Maar ik wil ook duidelijk zijn: we gaan niet oversubsidiëren. Het wordt dringend tijd dat we onze doelen effectief omzetten in daden”, besluit Demir.
Bron: SolarMagazine.nl

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion One Comment

  • Roland schreef:

    Demir en NVA denken alléén maar aan de grote bedrijven. Particulieren zijn van geen tel. Dit is de VERANDERING!

Leave a Reply