De orderboekjes bij installateurs van zonnepanelen puilen uit. Aanleiding is het voordelige systeem van de terugdraaiende teller dat eind dit jaar stopt. “Wie daar de volgende 15 jaar nog van wil profiteren, moet nu knopen doorhakken of het is te laat.”
Zonnepanelenfirma’s herbeleven het gouden jaar 2012 toen er een einde kwam aan de hoge subsidies. Nu is de terugdraaiende teller de inzet. Wie dit jaar in Vlaanderen panelen laat installeren en vooral ook nog laat keuren, kan de komende 15 jaar nog van het voordeel genieten. De meter van het energieverbruik draait terug waardoor de eindafrekening uiteraard voordeliger uitvalt. Vanaf 1 januari 2021 gaat de terugdraaiende teller op de schop.
Ter compensatie vervalt het prosumententarief waarbij de consument circa 90 euro betaalt per kVA (omvormergrootte), een forfaitair bedrag voor de distributiekosten. Ook lanceert Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) een nieuwe premie die tot 1.500 euro kan oplopen.
Terugverdientijd stijgt
Consumenten maken echter hun rekening en die blijkt vandaag het voordeligst te zijn door nog een terugdraaiende teller te installeren. “Gemiddeld stijgt de terugverdientijd van een installatie van 7 naar 9 jaar”, becijfert Alex Polfliet van studiebureau Zero Emisson Solutions. “Wij hebben nu twee groepsaankopen lopen en de rush op zonnepanelen is enorm groot. Er zijn meer inschrijvingen dan dat de installateurs aankunnen. De zoektocht naar extra installateurs is bijzonder moeilijk. De betere zitten nagenoeg al volgeboekt tot het einde van dit jaar.”
Bij de MR Group in Genk zitten ze ook aan de laatste pagina’s van het orderboek voor dit jaar. “Nog één maand kunnen wij verkopen met de garantie dat de installatie nog voor 1 januari goedgekeurd is. In juni was onze omzet 2,5 keer zo hoog als vorig jaar. Ons team verkocht 620 installaties terwijl wij er 300 tot 320 per maand plaatsen”, beschrijft sales manager Wim Alenus.
Oppassen voor cowboys
Bij Futech in Tessenderlo draait de verkoop ook al een tijdje op volle toeren. “Normaal liggen de panelen zes weken na ondertekening van het contract op het dak. Die periode loopt nu wel op. Maar we zijn hierop voorbereid en daarom hebben we voorlopig nog plaatsingscapaciteit voor dit jaar. Toch hakt wie nog twijfelt, best nu de knoop door”, adviseert zaakvoerder Ismaël Ben-Al-Lal.
Hij wil late kopers ook waarschuwen. “Pas op voor cowboys. In 2012 zagen plots ook heel wat mensen opportuniteiten in de panelenmarkt. Wie in november nog de garantie krijgt op een plaatsing dit jaar, stelt zich daar best vragen bij. Wacht dan beter af tot volgend jaar in plaats van nog snel panelen van mindere kwaliteit te installeren.” Jos Möbius van Total Energy Projects in Bilzen waarschuwt voor een prijsopbod. “Voor sommigen is de verleiding groot gezien de grote vraag. Wij doen daar alvast niet aan mee en houden ons aan de reguliere prijs. Ook nu wanneer onze zeven ploegen dagelijks druk in de weer zijn.”
Batterijen 2021
De installateurs wijzen erop dat zonnepanelen ook in 2021 zeker nog interessant blijven. “De prijs voor batterijen daalt nu er een voordelig model op de markt is. Er is een wedloop bezig. Iedereen wil een goedkopere thuisbatterij lanceren waarmee je als het ware het eigen verbruik kunt verdubbelen wat niet alleen gunstiger is voor je portefeuille, maar ook voor het milieu. Ook zijn er heel wat nieuwe technieken om ervoor te zorgen dat het verbruik gelijkt loopt met de productie van groene energie. Vanaf 2021 wordt hier veel harder op ingezet. Denk bijvoorbeeld aan een wasmachine die aanspringt wanneer er veel zonneschijn is. Bovendien mag je niet vergeten dat de prijs voor een installatie ook nog eens jaar na jaar daalt”, klinkt het.
Bron: Het Belang Van Limburg, donderdag 9 juli 2020
Noot van Futech: Enige tijd geleden maakte energieregulator VREG bij het Grondwettelijk Hof een procedure aanhangig die het principe van de terugdraaiende teller in vraag stelt. Indien het Grondwettelijk Hof de VREG in haar gelijk stelt, zal dit vermoedelijk zijn gevolgen hebben voor zonnepaneleneigenaars die momenteel van het voordeel van de terugdraaiende teller genieten.
Momenteel wordt de terugdraaiende teller door de regering voor 15 jaar bevestigd, maar er wordt geen garantie gegeven dat deze 15 jaar daadwerkelijk 15 jaar zullen zijn, indien de Vreg gelijk krijgt is het afgelopen met de terugdraaiende teller! Dat kan volgend jaar, maar evengoed over 10 jaar zijn! De Belgische regering kennende uit het verleden! Hou geen rekening met volle 15 jaar!
het manipuleren en bedriegen van de consument door de overheid gaat verder!!!!!!!!!!!!!!!