Werknemers, klanten van supermarkten en parochianen moeten in de toekomst kunnen investeren in zonnepanelen op de daken van hun werkgever, supermarkt of kerk. Minister van Energie Tommelein werkt een plan uit.
De weigerachtigheid van vele bedrijven om te investeren in hernieuwbare energie zit minister Bart Tommelein (Open VLD) al langer dwars. In vele gevallen hebben bedrijven hun geld nodig voor andere investeringen of voor onderzoek; andere oordelen dat zonnepanelen gewoonweg niet rendabel genoeg zijn.
De minister zoekt daar nu een andere oplossing voor. ‘Als pakweg Volvo Gent niet wil investeren in zonnepanelen op zijn reusachtige daken, zijn de ruim vijfduizend werknemers van het bedrijf daar misschien wel in geïnteresseerd’, zei hij gistermiddag in de marge van een gastcollege aan de Universiteit Gent.
Er bestaan al coöperatieven die als tussenpersoon kunnen dienen, de zogenaamde derdepartijfinanciering, waarbij burgers kunnen intekenen op grote zonneprojecten. Tommelein heeft eerder ook al maatregelen genomen om het rendement van die projecten te versnellen en te verhogen.
Spaarboekje
Voor particulieren zijn investeringen in hernieuwbare energie hoe dan ook interessant, vergeleken met het rendement van pakweg een spaarboekje. Bedrijven vergelijken de opbrengst met die van hun eigen activiteiten, en die komt doorgaans hoger uit.
Het initiatief is ook toepasbaar op andere domeinen, gaande van klanten die investeren in zonnepanelen op het dak van hun supermarkt, tot parochianen die het dak van hun kerk inpalmen. Tommelein is er zeker van dat er voldoende interesse is bij particulieren.
De Vlaamse regering heeft een nieuwe hausse in de investeringen in hernieuwbare energie nodig om toch enigszins in de buurt van haar Europese doelstellingen voor 2020 te komen. In de huidige plannen, waarvoor nog een stevige inspanning nodig is, komt Vlaanderen nog altijd vijf procent te kort. Tommelein werkt daarnaast ook nog aan een plan om kleine en middelgrote windmolens te promoten en de bestaande drempels weg te nemen. Die kunnen interessant zijn voor landbouwbedrijven of KMO’s.
Energiepact
Tegen het eind van het jaar sluiten de Belgische ministers van Energie ook een Energiepact, met daarin ‘ambitieuze en duidelijke afspraken’ die door de volgende regeringen uitgevoerd zullen moeten worden. ‘Het pact zal ook de sluiting van de kerncentrales moeten bevestigen’, zegt Tommelein. ‘Als we dat doen, heeft dat gevolgen, en we zullen die duidelijk moeten communiceren aan de burger.’