Skip to main content

Opmerkelijk bericht afgelopen maandag in Het Belang Van Limburg. Reeds vier jaar lang valt de omvormer bij Jan Wojcieckowski geregeld uit. “Omdat er te veel zonnepanelen in uw straat liggen”, kreeg Jan te horen.
“Sinds 2013 valt de omvormer van mijn zonnepanelen uit”, legt Jan uit. “Ik heb al vijftig keer gereclameerd, maar het probleem blijft aanslepen. Ik heb ook de Vlaamse ombudsman gebeld. Een oplosssing kwam er tot nog toe niet.”
“Infrax stelde onlangs dat ik mijn stroom niet op het net kwijt kan, omdat er te veel zonnepanelen in de straat liggen. Ze hebben nieuwe kabels gelegd, maar dat bracht geen verbetering. Ze stuurden ook geregeld een medewerker. Die jongen werd daar moedeloos van. Hij kon niets doen.”
“Ze kennen het probleem”, gaat Jan verder. “Er zijn stroompieken en spanningsdips op het net. En als er zo’n piek is, dan vallen de omvormers in heel de straat uit.”

‘Nulpunttransformator’

Inmiddels gaf Infrax aan iets aan de situatie te willen doen. “We hebben heel recent nieuwe metingen op het elektriciteitsnet in de omgeving van de Kruisstraat in As uitgevoerd. Daaruit bleek dat het net er op zonnige momenten ‘verzadigd’ kan raken. Door het groot aantal zonnepanelen komen de limieten qua draagkracht van het net in zicht. Dat verklaart de problemen”, klinkt het.
“Op korte termijn plaatsen we alvast een zogenaamde ‘nulpunttransformator’ in de buurt van Jans huis. Zo’n transformator is een toestel dat zogenaamde ‘assymetrische belasting’ plaatselijk corrigeert. Dat biedt alvast wat meer comfort.”
Er zit echter een definitieve oplossing aan te komen. “Deze bestaat in het versterken van het elektriciteitsnet in en rond de Kruisstraat. Die werken plannen we in het voorjaar van 2018, vóór de jaarlijkse ‘hoogdagen’ voor de zonnepanelen. Er komt een volledig nieuwe elektriciteitsleiding. Dat zal de problemen met de uitvallende omrvormers in de ruime omgeving van de Kruisstraat wegnemen.”

iLubat

Problemen zoals in de straat van Jan Wojcieckowski zouden in de toekomst in principe vermeden kunnen worden door de installatie van de iLubat van onze partner iLumen. Dit batterijsysteem zorgt in combinatie met een omvormer van een lager vermogen voor een lagere netspanning, waardoor er ook op piekmomenten niet langer sprake is van een verzadigd net.
Een ander voordeel van de iLubat in combinatie met een omvormer van een lager vermogen, is dat de zonnepaneleneigenaar gevoelig op zijn prosumententarief kan besparen. De R&D-afdeling van iLumen legt momenteel de laatste hand aan de ontwikkeling van de iLubat. Pre-registreren zonder enige aankoopverplichting kan via deze link.
iLubat
Bron: Het Belang Van Limburg, 30 oktober 2017

Pre-registreer nu zonder enige aankoopverplichting en krijg 5% korting bij aankoop binnen de 30 dagen na lancering!

Join the discussion One Comment

  • Johan schreef:

    Hier in voeren hetzelfde probleem. Fluvius stuurt je weg met het excuus dat het aan jou installatie ligt en dreigt met 90€ voorrijkosten. Waarom betaal ik prosumentenkosten???

Leave a Reply