Skip to main content

Ruim 95 procent van de nieuwbouwwoningen in Vlaanderen heeft zonnepanelen. 30 procent heeft een warmtepomp en 1 procent een zonneboiler. Dat blijkt uit de EPB-cijfers van de woningen.

De Energieprestatie en Binnenklimaat (EPB)-cijfers laten zien dat waar de populariteit van zonneboilers bij bouwers van een woning gedaald is, die voor zonnepanelen en warmtepompen juist explosief gegroeid is.

E-peil

Voor nieuwbouwwoningen hanteert Vlaanderen er onder meer EPB-eisen voor energieprestatie, uitgedrukt in een maximaal E-peil. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw is. Voor het aanvraagjaar 2019 was het E-peil gemiddeld 17. 10 procent van de ingediende EPB-aangiften behaalde een E-peil onder 0.

Waar de cijfers voor het aanvraagjaar 2019 al een representatief beeld vormen, waarschuwt het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap dat de cijfers voor het aanvraagjaar 2020 nog niet compleet zijn, omdat veel aangiften voor dat aanvraagjaar nog ingediend moeten worden; vooral van appartementen.

Verplicht aandeel

Voor de ingediende EPB-aangiften van het aanvraagjaar 2019 hebben Vlamingen in 93 procent van de nieuwbouwwoningen gekozen voor een verplicht aandeel hernieuwbare energie. In 7 procent van de nieuwbouwwoningen koos men voor de 10 procent strengere E-peileis.

‘Voor het aanvraagjaar 2020 zet die stijgende trend zich duidelijk door, al moet wel worden opgemerkt dat nog niet alle EPB-aangiften van dat aanvraagjaar zijn ingediend’, aldus het VEKA. ‘We verwachten dat het huidige percentage van 99 procent (red. het percentage EPB-aangiften met zonnepanelen, warmtepompen en/of een zonneboiler) nog enkele procenten zal dalen, omdat vooral EPB-aangiften voor appartementen nog moeten ingediend worden en men bij appartementen iets minder hard inzet op hernieuwbare energie dan bij eengezinswoningen.’

61 procent

‘Als we de toepassing van hernieuwbare energie meer in detail bekijken, zien we dat het plaatsen van zonnepanelen duidelijk het overwicht kent en in de lift zit sinds 2014, de start van de eis op het minimumaandeel hernieuwbare energie’, . Voor het aanvraagjaar 2019 past men in 61 procent van de woningen enkel zonnepanelen (pv)  toe om het verplichte minimumaandeel hernieuwbare energie in te vullen. Daarnaast plaatst men voor het aanvraagjaar 2019 in 26 procent van de nieuwbouwwoningen zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp.’

Op zowat alle nieuwbouwwoningen – eengezinswoningen en appartementen – waar het kan, liggen zonnepanelen: in totaal plaatst voor aanvraagjaar 2019 87 procent zonnepanelen. Voor aanvraagjaar 2020 stijgt het aandeel zonnepanelen voorlopig zelfs naar 95 procent. In 30 procent van de nieuwbouwwoningen is een warmtepomp geplaatst, voor aanvraagjaar 2019. Voor omgevingsvergunningsaanvragen vanaf 2025 wordt een aardgasaansluiting in het algemeen verboden bij nieuwbouw, zowel voor woongebouwen als voor niet-residentiële gebouwen. VEKA verwacht daarom in de aanloop naar 2025 een groei in de toepassing van warmtepompen.

Bron: Solarmagazine.nl, 9 februari 2023

Interesse in zonnepanelen? Dan bent u bij Futech aan het juiste adres! Ontdek hier onze aanpak!