Skip to main content

De ITRE-commissie van het Europees Parlement heeft de herziening van de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD-richtlijn) goedgekeurd en wil zonnepanelen vanaf 2028 verplichten voor nieuwe gebouwen.

De herziening van de EPBD-richtlijn werd eind 2021 voorgesteld door de Europese Commissie. De Europese energieministers bereikten afgelopen oktober in de Raad van de Europese Unie een akkoord over de herziening van de richtlijn, waarmee onder meer zonnepanelen bij nieuwbouwwoningen vanaf eind 2029 verplicht zouden moeten worden.

Vervolgstappen

De ITRE-commissie heeft nu met 49 stemmen voor, 18 tegen en 6 onthoudingen haar standpunt aangenomen over de herziening van de EPBD-richtlijn. Hiermee kunnen de onderhandelingen over het wetsvoorstel naar de volgende fase.

Halverwege maart zal het gehele Europese Parlement stemmen over de herziening van de EPBD-richtlijn, waarmee de weg vrij is voor de onderhandelingen met de Raad van Ministers (red. de Raad van de Europese Unie). Als vervolgens overeenstemming wordt bereikt over de definitieve vorm van het wetsvoorstel, kan de herziene richtlijn van kracht worden.

Strenger dan Europese commissie

De belangrijkste doelstellingen zijn om de uitstoot van broeikasgassen en het energieverbruik in de bouwsector in de EU tegen 2030 aanzienlijk te verminderen en deze tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Bovendien moet het renovatietempo van energie-inefficiënte gebouwen verhoogd worden en de informatie over energieprestaties van gebouwen verbeterd.

In de door de ITRE-commissie aangenomen tekst – er werden door de Europarlementariërs diverse amendementen ingediend om wijzigingen door te voeren – staat dat alle nieuwe gebouwen vanaf 2028 emissievrij moeten zijn. Nieuwe gebouwen – in bezit, gebruik of geëxploiteerd – van de overheid moeten al in 2026 emissievrij zijn. Daarmee gaat de commissie van het Europees Parlement een stap verder dan de Europese Commissie die de jaartallen 2030 en 2027 had voorgesteld.

Zonnepanelen

Verder moeten alle nieuwe gebouwen vanaf 2028 voorzien zijn van zonnepanelen, mits de daken technisch geschikt zijn en de installatie van zonnepanelen economisch haalbaar is. Woongebouwen die een ingrijpende renovatie ondergaan, hebben tot 2032 om aan de verplichte komst van zonnepanelen te voldoen.

Verder moeten residentiële gebouwen in 2030 ten minste energielabel E hebben en in 2033 energielabel D. In 2027 en 2030 zouden niet-residentiële gebouwen deze energielabels moeten hebben. Ook hier is het Europees Parlement ambitieuzer dan de Europese Commissie die energielabel F en E had voorgesteld.

Verbod ‘fossiele’ verwarming

De EU-landen moeten – als het aan de ITRE-commissie ligt – het gebruik van fossiele brandstoffen in verwarmingssystemen vanaf de datum dat de herziene richtlijn van kracht wordt niet meer toestaan. Deze maatregel moet gaan gelden voor nieuwe gebouwen en gebouwen waar een ingrijpende renovatie of een renovatie van het verwarmingssysteem plaatsvindt.

Verwarmingssystemen die fossiele brandstoffen gebruiken, zouden wat de Europarlementariërs betreft tegen 2035 volledig uitgefaseerd moeten zijn, tenzij de Europese Commissie het gebruik ervan tot 2040 toestaat.

Honderdduizend banen

De Ierse Europarlementariër Ciarán Cuffe – rapporteur voor de EPBD-richtlijn – over de bereikte resultaten: ‘Door de stijgende energieprijzen is de nadruk komen te liggen op energie-efficiëntie en besparingsmaatregelen. Het verbeteren van de prestaties van Europese gebouwen zal de energierekening en de afhankelijkheid van energie-import voortdurend verminderen. We willen dat de EPBD-richtlijn energiearmoede terugdringt, de uitstoot terugdringt en zorgt voor een beter binnenklimaat voor de gezondheid van mensen. Dit is ook een groeistrategie voor Europa die honderdduizenden lokale banen zal opleveren in de bouw-, renovatie- en hernieuwbare industrieën, terwijl het welzijn van miljoenen mensen in Europa wordt verbeterd.’

Bron: Solarmagazine.nl, 10 februari 2023