Skip to main content

Meer en meer mensen kiezen voor zonnepanelen om de prijs van hun energiefactuur te drukken. Bij Futech bieden we een totaaloplossing als het over zonne-energie gaat. Maar hoe gebruik je die nu optimaal?

Thuisbatterij met zonnepanelen

Zonnepanelen produceren de energie die je kan verbruiken in je huis. Produceer je meer dan je gebruikt? Dan vloeit de overschot aan stroom af naar het net en je kan hier een prijs voor krijgen. Als je dan later stroom terugkoopt van het net, kan deze tot een pak duurder zijn dan de prijs die jij ervoor kreeg. 

Als er een batterij aanwezig is, zal die zich eerst vullen met elektriciteit. Deze opgeslagen stroom kan je dan later gebruiken als de zon niet schijnt, in plaats van dure elektriciteit van het net te kopen. Zo voorzie je je toestellen met je eigen productie. 

Daarnaast kan je in functie van het capaciteitstarief je pieken afvlakken, zo kom je uiteindelijk nog beter uit op je factuur.

Nog meer weten over thuisbatterijen? Bekijk dan zeker ons kenniscentrum.

Dynamisch tarief? Wat is dat? 

Sinds de komst van de digitale meter kan Fluvius het verbruik per kwartier registreren. Zo heb je nog meer inzicht over je verbruik. Als je de eigenaar bent van een digitale meter, kan je kiezen voor een dynamisch elektriciteitscontract.

Bij een dynamisch elektriciteitscontract is de prijs van de stroom verschillend per uur, afhankelijk van de vraag. Hoe meer mensen stroom gebruiken, hoe hoger de prijs. Zo kost de stroom in de nacht tussen vier en vijf uur acht cent en in tussen acht en negen uur in de avond twintig cent (op basis van de cijfers van 1 februari in het Dynamic contract van Engie). 

Grafiek prijzen dynamisch contract met highlights met hoogste en laagste prijzen in een dag. Om verder aan te tonen hoe dit kan samenwerken met zonnepanelen en een thuisbatterij.

Dagprijzen 1 februari 2023 dynamisch contract Dynamic (Engie).

De prijzen verschillen van dag tot dag en kunnen er daarom ook elke dag anders uitzien. Energieleveranciers plaatsen elke dag nieuwe prijzen online. Dus je hebt wel dagelijks een verschil, maar de grafiek blijft wel dezelfde vorm aanhouden. Dit komt omdat ‘s nachts de meeste mensen slapen en doorheen de dag mensen aan het werk zijn, maar in de meeste gevallen wel bezig. Op deze manier kan je je verbruik aanpassen aan de uurprijs. 

Combinatie zonnepanelen, thuisbatterij en dynamisch tarief

Hoe gebruiken we deze drie elementen nu samen? De winter is het laagseizoen voor zonnepanelen. De productie ligt een pak lager van pakweg oktober tot maart door het verminderde aantal zonuren. De opbrengst is dus lager en de batterij laden met zonne-energie is moeilijker aangezien de geproduceerde stroom grotendeels of volledig naar je direct verbruik gaat. 

Hier kan het dynamisch tarief een oplossing brengen. Zo kan je bijvoorbeeld in de nacht, wanneer de stroomprijs laag is, opladen met voordelige elektriciteit. Dan kan je deze doorheen de dag gebruiken en hoef je geen stroom van het net te halen aan een hoge prijs. 

Met behulp van onze iLusmart app gaat dit proces nog vlotter. Bepaal en programmeer zelf wanneer je je thuisbatterij, iLuheat of elektrisch voertuig wil laden. Voor uitgebreide informatie kan je terecht op onze iLusmart pagina!