Sinds het stormweer in het juni 2014 kregen we verscheidene vragen van onze klanten omtrent eventuele beschadigingen aan hun zonnepanelen afkomstig van hagelbuien.
Is mijn zonnepanelen installatie wel bestand tegen hagelbuien? Hoe kan ik eventuele schade detecteren in mijn installatie? Is deze schade dan verzekerd?
Zijn zonnepanelen bestand tegen hagelbuien?
Bij de fabricatie van zonnepanelen worden de panelen getest via een hagelschadeproef. Deze test bestaat erin om te kijken ofdat deze zonnepanelen bestand zijn tegen hagelschade. De zonnepanelen zijn bestand tegen vrij extreme condities, wat niet wil zeggen dat je een kassei met volle kracht in het glas mag werpen.
Of uw specifieke installatie bestand is tegen alle soorten hagelschade, is zeer afhankelijk van uw specifieke installatie. Er zijn diverse factoren belangrijk zoals de hoogte van het dak, de hellingshoek waarin de panelen geïnstalleerd zijn, de blootstelling aan de wind enz.
Hoe kan ik eventuele hagelschade detecteren in mijn installatie?
De schade aan de zonnepanelen kan gedetecteerd worden d.m.v. één paneel van uw installatie te demonteren en dit paneel te laten testen op elektroluminescentie.
Bij elektroluminescentie wordt het zonnepaneel onder stroom gezet waardoor het gaat oplichten. Hiervan wordt dan een foto gemaakt waarop we duidelijk kunnen zien welke cellen al dan niet een probleem vormen.
Hieronder kan u een foto terugvinden waarbij er hagelschade is in de cellen van het zonnepaneel. Alhoewel er geen externe schade aan het glas merkbaar is.
Is deze schade dan verzekerd?
Schade aan zonnepanelen is gedekt in de brandverzekering, maar de verzekeraar moet wel tijdig op de hoogte gebracht worden. De schade moet binnen de paar maanden ingediend worden anders vervalt de garantie. Bij het openen van het schadedossier zal de verzekeraar altijd foto’s, offertes van herstelling en bewijsstukken opvragen.
Het verslag van elektroluminescentie test kan u gebruiken als bewijsstuk.