De wereldwijde vraag naar zonnepanelen daalt door de stijgende prijzen in toeleveringsketen. Hierdoor wordt er in 2020 wereldwijd geen 121,5 gigawattpiek, maar 117,1 gigawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd.
Dat stelt het Chinese marktonderzoeksbureau PV InfoLink. De wereldwijde pv-markt herstelt zich sinds het einde van het tweede kwartaal. Terwijl de coronapandemie in die periode geleidelijk afnaam op niet-Chinese markten zoals Europa, overtrof de marktvraag de voorspellingen. Hoewel volgens de marktanalisten het hoogseizoen in de tweede helft van het kalenderjaar zou vallen, hebben een reeks explosies in polysiliciumfabrieken in Xinjiang en dreigende overstromingen het tekort aan polykristallijn silicium erger gemaakt dan verwacht. Als direct gevolg zijn de prijzen in de hele toeleveringsketen gestegen vanwege bezorgdheid over het tekort. Als gevolg hiervan zijn de prijzen van zonnepanelen gestegen – waardoor de installatie van diverse grote zonne-energieprojecten is uitgesteld – en dit lijkt de vraag naar zonnepanelen in de tweede helft van dit kalenderjaar te drukken. Bovendien is er ook een dreigende heropleving van de coronapandemie wat alles tezamen PV InfoLink heeft doen besluiten zijn prognose voor de wereldwijde vraag naar zonnepanelen naar beneden bij te stellen.
Prijsontwikkelingen
PV InfoLink stelt dat de prijs van polykristallijn silicium zich inmiddels stabiliseert omdat de fabrieken hun activiteiten hervatten en de vraag is afgenomen als gevolg van de hoge prijzen. Logischerwijs zijn ook de prijzen van wafers en zonnecellen gestegen. Dit heeft er weer toe geleid dat sommige fabrikanten de productie van zonnepanelen in de afgelopen periode hebben verlaagd.
Aangezien in het derde kwartaal nieuwe productielijnen voor zonnecellen online komen, zullen de prijzen van zonnecellen aan het einde van het kwartaal (september) beginnen te dalen. De prijzen voor zonnecellen gebaseerd op G1-wafer zijn al aan het dalen sinds eind augustus als gevolg van de aanwezigheid van een aanzienlijke productiecapaciteit en een verschuiving in de grootte van wafers.
Niet-gesubsidieerde projecten
De prijsstijgingen zullen volgens PV InfoLink vooral gevolgen hebben voor de zonne-energieprojecten die het in China zonder subsidie moeten doen. ‘Voor niet-gesubsidieerde projecten die niet in staat worden geacht het beoogde investeringsrendement te behalen, worden de zonnepanelen wellicht pas in het vierde kwartaal of zelfs het volgende kalenderjaar ingekocht, wanneer de zonnepaneelprijzen naar verwachting hun neerwaartse trend zullen hervatten’, aldus de onderzoekers. ‘Ontwikkelaars van deze projecten zullen ervoor kiezen om de installatie uit te stellen tot volgend jaar, waardoor het niet nodig is om duurdere zonnepanelen aan te schaffen om de deadline voor inbedrijfstelling aan het einde van dit kalenderjaar te halen.’
PV InfoLink heeft zijn prognose voor de Chinese zonnepanelenvraag voor niet-gesubsidieerde projecten verlaagd tot 7 gigawattpiek en die voor de Chinese vraag voor het hele jaar van 43,5 gigawattpiek naar 41 gigawattpiek.
Niet doorgedrongen tot overzeese markten
De stijgende zonnepaneelprijzen zijn volgens PV InfoLink niet of nauwelijks doorgedrongen tot overzeese markten. En aangezien eindklanten in China en in het buitenland afwachten, zijn er de afgelopen periode maar een paar enkele overeenkomsten gesloten. Zonnepaneelprijzen op niet-Chinese markten, die geen voortdurende stijging laten zien, blijven volgens het onderzoeksbureau nu op een handelsprijs van 18,5 tot 19,5 Amerikaanse dollarcent steken. Doordat sommige PV-projecten in niet-Chinese markten pas volgend jaar op het elektriciteitsnet worden aangesloten, zal de wereldwijde vraag naar zonnepanelen in het vierde kwartaal afnemen.
Bron: Solarmgazine.nl, 1 september 2020