Skip to main content

Tussen 1 januari en 31 augustus werden er in Limburg 6.413 zonnepaneleninstallaties geplaatst bij particulieren. Dit is bijna zoveel als in het volledige jaar 2019 toen er in totaal 7.608 installaties werden geplaatst op Limburgs grondgebied. Vandaag zitten we daar waarschijnlijk zelfs al over. 
De stormloop op zonnepanelen is te verklaren door het feit dat het systeem van de terugdraaiende teller verdwijnt vanaf 1 januari 2021. Enkel installaties die nog dit jaar geplaatst en gekeurd worden komen nog in aanmerking voor dit systeem.
“Tijdens de lockdown was er sprake van een tijdelijke dip”, zegt Saartje De Boever, voorzitster van ODE Vlaanderen in Het Belang Van Limburg. “Maar sinds mei is de vraag naar zonnepanelen enorm gestegen.” Zo stond eind augustus de teller in Vlaanderen al op 44.735 aangemelde installaties. In 2019 in zijn totaliteit waren dat er 60.523.
“Het is zeer waarschijnlijk dat dat we dit jaar hoger gaan uitkomen. De voorspelde rush is er dus wel degelijk gekomen. Wie nog dit jaar zonnepanelen wil laten leggen, zal moeite hebben om een installateur te vinden. De orderboekjes zitten stampvol.”

Grondwettelijk Hof

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir waarschuwde al meermaals dat er vandaag geen enkele zekerheid bestaat omtrent het voordeel van vijftien jaar terugdraaiende teller. Het systeem wordt immers door energieregulatoren CREG en VREG en door de federale overheid aangevochten bij het Grondwettelijk Hof. “Ik doe er alles aan om de regeling te verdedigen”, reageert Demir. “Maar het Grondwettelijk Hof heeft het laatste woord.”
Ook benadrukt de minister dat investeren in zonnepanelen ook in 2021 voordelig blijft. Zo voorziet de Vlaamse regering vanaf 1 januari extra subsidies die voor gezinnen kunnen oplopen tot 1.500 euro. “Vandaag zijn de meeste installaties na tien jaar terugverdiend en dat willen we met het nieuwe premiesysteem zo behouden”, besluit Demir.
Bron: Het Belang Van Limburg, 14 oktober 2020

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply