Skip to main content

Projectontwikkelaar Sun Cable beoogt om in Australië een zonnepark van liefst 10 gigawatt te bouwen, voor stabiele levering van elektriciteit aan Singapore. In 2027 zou de eerste zonnestroom de reis van 4.500 kilometer moeten maken.
Singapore is zonnig, heeft een oppervlakte van 726 vierkante kilometer en 5,7 miljoen inwoners. Australië is nog nog zonniger, heeft een oppervlakte van 7.700.000 vierkante kilometer en 25 miljoen inwoners.
Dat grote verschil is de basis onder het idee van Sun Cable. Met 10 gigawatt aan zonnepanelen verwacht Sun Cable jaarlijks 20% van het elektriciteitsverbruik van Singapore te leveren. In Singapore zelf zou zo’n zonnepark 20% van het complete land beslaan, 4.500 km verderop betreft de benodigde 120 vierkante kilometer ‘slechts’ 0,0016% van het Australisch grondgebied.
“In een wereldeconomie waar de CO2-uitstoot tot een minimum beperkt moet blijven, zou Australië tot de winnaars moeten behoren”, zegt Mike Cannon-Brookes, techmiljardair en een van de eerste investeerders in Sun Cable. “Dit is een ontzettend spannend project, met een potentieel dat de wereld kan veranderen. Als we dit voor elkaar krijgen, heeft Australië een nieuwe exportindustrie te pakken.”

Hoe reëel is een onderzeese kabel van 4.500 kilometer naar Singapore?

In 2019 installeerde Australië in zijn geheel 6,3 gigawatt (GW) aan zonnepanelen in parken en op daken. Een zonnepark van 10 GW, te bouwen voor 2027, is op zichzelf dus een gigantisch maar niet ondenkbaar project.

Ook een zeekabel van 4.500 kilometer is nog nooit gebouwd maar valt net binnen het denkbare. De NorNed-kabel tussen het Nederlandse Groningen en Noorwegen is met 580 km en 0,7 GW waarschijnlijk nog grootste ter wereld. Sun Cable mikt op een kabel van 2,5 GW om de elektriciteit naar Singapore te transporteren. Dat is dus 3,5 keer de transportcapaciteit en 8 keer de lengte van de NorNed-kabel, die echter al wel sinds 2008 operationeel is.

Dat Sun Cable het beoogde zonnepark van 10 GW koppelt aan een kabel van ‘slechts’ 2,5 GW hangt weer samen met het cruciale derde en meest megalomane maar toch nog steeds denkbare aspect van het project; een accu met een opslagcapaciteit van 20 tot wel 30 gigawattuur, zo’n 20 keer groter dan de grootste accuprojecten nu in aanbouw.
De geraamde totale projectsom – zonnepanelen, kabel en accu samen – komt uit op zo’n 20 miljard dollar. Het lastige is dat Sun Cable niet zomaar even kan oefenen met een wat bescheidener project. Het heeft geen zin om een zeekabel van deze lengte met een kleiner vermogen te ontwikkelen. Omdat de zeekabel noodzakelijkerwijs enorm kostbaar is, is een hoge benutting cruciaal. Een hoge benuttingsgraad met zonnepanelen is enkel haalbaar met een overcapaciteit aan productie en een enorme accu.
Bron: Wattisduurzaam.nl, 3 augustus 2020

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply