Op donderdag 10 oktober werd in Casino Modern te Genk de kick-off van ‘Limburg STEM’t af’ gegeven. In het totaal zullen meer dan 100 leerlingen met hun leerkrachten en bedrijven samen aan de slag gaan om STEM-projecten uit te werken.
Het Regionaal Technologisch Centrum Limburg geeft hiermee een antwoord op de vraag van bedrijven en het Departement Onderwijs & Vorming om leerlingen te motiveren een STEM-opleiding (Science – Technology – Engineering – Mathematics) te volgen. De STEM-monitor gaf dit jaar nog aan dat in het TSO en BSO er een nijpend tekort is aan leerlingen die kiezen voor een technische of beroepsopleiding.
De arbeidsmarkt is aan een grondige evolutie bezig en bedrijven schreeuwen om goede technische profielen. Dit jaar blijkt weer uit het jaarlijks rapport van de VDAB dat er van de 10 knelpuntberoepen er 5 technische profielen zijn, zoals werfleiders en onderhoudsmecaniciens. Het is voor veel bedrijven dan ook niet eenvoudig om personeel te vinden met de juiste technische competenties. Ook de STEM-monitor, die in juni 2018 werd gepubliceerd door het Departement Onderwijs & Vorming, concludeert dat het huidige aantal leerlingen dat instroomt in deze studierichtingen nog ver van de doelstelling van 33,33% ligt en dat de procentuele stijging niet voldoende is om de haalbaarheid te verzekeren.
Limburg STEM’t af, jaargang 4
In het totaal zullen aan de vierde editie van Limburg STEM’t af maar liefst 14 teams deelnemen. Zij zullen vanuit een gezamenlijke netoverschrijdende focus werken aan maatschappelijk relevante opdrachten. Ook dit jaar is er voor de leraren een ambitieus en innovatief onderwijstraject voorzien, waar leraren zelf aan het stuur zitten.
Begeleiding Futech
Futech zal betrokken worden bij de realisatie van maar liefst 3 specifieke projecten bij volgende scholen: Technisch Heilig-Hartinstituut Tessenderlo en Pius X College Tessenderlo (Single huis 2.0), Campus de Helix Mechelen (aansluiten elektrische vloer, fietsende klas en zonnevolger op één centrale energie-eenheid), PSSB Bilzen (ontwikkelen zonnevolger met astroklok gestuurd door een Arduino).
Meer info: limburgstemtaf.be