Skip to main content

Netbeheerder Fluvius heeft in Vlaanderen in de afgelopen 2 jaar 18 miljoen euro fraude met groenestroomcertificaten opgespoord. Ook werd met luchtbeelden ontdekt dat 5.000 eigenaren van zonnepanelen hun systeem niet aanmeldden.

Dit alles meldt de Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir op basis van het jaarrapport energiefraude.

Energiefraude

Op 1 juni 2017 trad hiertoe in Vlaanderen het ‘Decreet Energiefraude’ in werking. Een installateur is sindsdien verplicht om alle installaties voor hernieuwbare energie die geplaatst worden in Vlaanderen, aan te melden bij netbeheerder Fluvius. De Vlaamse regering keurde in januari 2018 op initiatief van minister van Energie Bart Tommelein het uitvoeringsbesluit goed om de strijd tegen energiefraude met zonnepanelen aan te gaan.
Energieregulator VREG meldde vorig jaar nog dat zij hun zonnepanelen binnen 30 dagen na de keuring moeten aanmelden bij netbeheerder Fluvius. Eigenaren die hun installatie niet tijdig aanmelden, moeten administratieve kosten betalen. Zijn ze te laat, dan kan hun aansluiting op het distributienet, zowel voor afname als injectie, worden geschorst. De kosten voor hen kunnen oplopen tot meer dan 1.000 euro.

Herkenningssoftware

De verschillende vormen van energiefraude waren in Vlaanderen afgelopen kalenderjaar goed voor 8,5 miljoen euro aan terugvorderbare bedragen. In totaal is Fluvius drukdoende met het terugvorderen van 18 miljoen euro voor het plegen van fraude met groenestroomcertificaten in 2019 en 2020.
Ondertussen gaat Fluvius door met het opsporen van eigenaren van zonnepanelen die hun pv-installatie niet aanmelden. De netbeheerder laat beeldherkenningssoftware hiertoe los op openbare luchtfoto’s van Geopunt Vlaanderen.
Bron: Solarmagazine.nl, 14 mei 2021

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply