Skip to main content

De stroomprijzen zakken tijdens de coronacrisis spectaculair ineen. Op Paasmaandag zelfs tot min 115 euro, weet De Standaard.
Tijdens de lockdown ten gevolg van de verspreiding van het coronavirus wordt er volgens hoogspanningsbeheerder Elia tot 16 procent minder verbruikt in heel ons land.
Maar ook omdat het tarief zelf is dalende. “Zeker voor de energieverbruikers die een contract hebben waarbij de elektriciteitsprijs gelinkt is aan de dagprijs op de groothandelsmarkt”, weet energie-expert Dieter Jong. “Vooralsnog betreft deze groep een minderheid.”

Prijs onder nul

Op maandag dook die dagprijs zelfs een heel eind onder nul. Dat was te wijten aan het lage verbruik in ons land op een vakantiedag terwijl de kerncentrales op volle toeren bleven draaien. Bovendien wakkerde de groene stroomproductie fors aan door het zonnige en winderige weer.
Bijgevolg kampte ons land met een overschot aan energie en waren producenten zelfs bereid om verbruikers te betalen om stroom af te nemen. Ondanks dat twee derde van de windturbines een tijdlang werd stilgelegd, dekten de Belgische windparken op zee nog steeds 20% van alle stroomverbruik in ons land.

Digitale meter

Volgens De Jong was Paasmaandag zeker niet de laatste dag met negatieve stroomprijzen. “Zolang deze coronacrisis voortduurt, zijn er nog meer negatieve prijzen te verwachten. Ook omdat er de komende weken nog een paar verlengde weekends zitten aan te komen.”
Eigenaars van een digitale meter zouden op dagen van negatieve stroomprijzen in principe hun voordeel kunnen doen. “Met een slimme of digitale meter zou ik er deze weken geld bovenop krijgen om mijn elektrische auto op te laden tijdens periodes van negatieve prijzen”, weet Jong.
Een digitale meter maakt leveringscontracten mogelijk waarbij het stroomverbruik in huis afgestemd kan worden op tijdstippen met heel voordelige prijzen.

Lagere jaarafrekening

Voor bedrijven is dat vandaag al een realiteit. Denk bijvoorbeeld maar aan voedingsbedrijven met veel koelinstallaties die tijdens perioden van negatieve prijzen enkele graden extra bijkoelen en er geld bovenop krijgen.
Tenslotte verwacht Jong dat ook huishoudens kunnen rekenen op een lagere jaarafrekening van het elektriciteitsverbruik. Dat is zeker het geval voor verbruikers met een variabel contract waarbij de prijs gelinkt is aan de evolutie van de dagprijs op de groothandelsmarkt. Maar Jong gaat er ook vanuit dat energieverbruikers met een vast contract afstevenen op een voordeligere eindafrekening dit jaar. Omdat ook de termijnprijzen een pak lager liggen dan twaalf maanden geleden. Een meerderheid van de huishoudens in Vlaanderen heeft nog altijd een leveringscontract met een vaste elektriciteitsprijs.
Bron: De Standaard, 14 april 2020

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply