Skip to main content

In september opende Vlaams energieminister Zuhal Demir in Dessel het grootste drijvende zonnepark van Vlaanderen. Als alles goed gaat, krijgt ook Maasmechelen tegen april 2021 haar eigen drijvend zonnepark.
Het project in Dessel, geïnitieerd door LRM, Group Machiels, Luminus en Sibelco, is het eerste in zijn soort in Vlaanderen. De installatie produceert 7 GWh per jaar, goed voor het jaarverbruik van 2.000 gezinnen. De geproduceerde elektriciteit wordt maximaal door Sibelco verbruikt. Naar verluidt bedroeg de totale investering van het project zo’n 7 miljoen euro.
Ook in Maasmechelen zijn er concrete plannen voor een drijvend zonnepark. In de plassen van Terhills zullen er 2 zonneparken gerealiseerd worden. Eentje van 1 MWp op de plas waar ook het Cable Park is gevestigd en een tweede installatie van 2 MWp, 300 meter verder op het land, op het voormalige vliegasstort. De zonnepanelen zouden in het totaal 3 hectare beslaan. De totale investering wordt geraamd om zo’n 2,5 miljoen euro.

Bandingsfactor

Maar voor een definitief groen licht is het nog wachten op de Vlaamse regering. “De Vlaamse regering zal snel de zogenaamde definitieve bandingfactor vastleggen. Dat is de sleutel die de hoogte van de Vlaamse subsidie via groene stroomcertificaten bepaalt”, legt Luc Driesen uit. “Die sleutel vormt ook het sluitstuk voor de financiering van het project.”
Als alles goed gaat kunnen de voorbereidende werken dit najaar beginnen. De bouw van de zonnepanelenparken kan dan tegen februari of maart beginnen. Tegen midden april moeten de Maasmechelse zonnepanelenparken groene stroom leveren.
Of ook in Lommel nog een drijvend zonnepark komt? “Dat is zeker niet uitgesloten”, zegt Luc Driesen nog. “Maatheide Links ligt nog op de studietafel. Het is eerst zoeken naar goede afnemers voor de stroom van dat zonnepark.” Lommel beschikt met Kristal Solar Park zoals bekend al over een gigantisch zonnepark.
Bron: Het Belang Van Limburg, 9 september 2020

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply