Skip to main content

Aangepaste boten voor lokale inwoners varen op zonne-energie in het Amazonegebied van Ecuador. De boten worden door de lokale bevolking zelf onderhouden en verbeterd, en moeten zorgen voor minder afhankelijkheid van vervuilende olie in het kwetsbare bosgebied.
De boten krijgen binnenkort betere batterijen en meer zonnecellen. Getrainde technici moeten een manier vinden om deze te installeren zonder de stabiliteit van de boot in gevaar te brengen. Ook komt er in het Amazonegebied een infrastructuur van oplaadpunten, als de zon-elektrische boot niet genoeg zonnestroom op kan wekken.

Achuar-gemeenschap

De boten zijn al sinds 2012 in ontwikkeling door het bedrijf Kara Solar. Inmiddels varen er steeds meer boten rond en heeft Kara Solar de lokale Achuar-gemeenschap opgeleid om de boten te onderhouden en te repareren. De boten dienen steeds meer als openbaar vervoer voor deze gemeenschap, en bieden een mogelijkheid om modern groen vervoer over de grootste rivier op aarde te krijgen.

Olie-industrie

Tegelijkertijd is het project een gebalde vuist tegen de olie-industrie. In een reportage van The Guardian wordt duidelijk hoe het Ecuadoriaanse deel van de Amazone wordt gebruikt voor oliewinning. De lokale bevolking ziet dat hun leefomgeving wordt afgebroken voor deze oliewinning en krijgt er weinig voor terug. De effecten van oliewinning- en verbranding op het regenwoud en de wereld worden ook voor de lokale bevolking steeds duidelijker.
Daarom wil de lokale bevolking nieuwe, duurzame manieren vinden om geld te verdienen. Ecotoerisme is één van de mogelijkheden. De zonneboten kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Het zijn betrouwbare en gemakkelijke vervoersmiddelen voor toeristen. Inmiddels beslaat het botennetwerk al 67 kilometer Amazone. Uiteindelijk wil Kara Solar zelfs het hele regenwoud voorzien van zonneboten en oplaadpunten.
Met zo’n netwerk hoopt de gemeenschap dat de afhankelijkheid van olie minder wordt. Dan kunnen het Amazonewoud en de bewoners van het gebied weer in balans met de natuur leven, zonder dat ze daarvoor moderne technieken hoeven af te zweren.

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply