Skip to main content

Het aantal zonnepanelen in de dichtst mogelijke omgeving is de belangrijkste factor bij het bepalen van de kans dat een huis zonnepanelen heeft, vergeleken met een groot aantal sociaal- economische en demografische variabelen. Dit blijkt uit een nieuwe studie van wetenschappers die gebruik maken van satelliet- en volkstellingsgegevens van de stad Fresno in de Verenigde Staten.
Ook al is het geweten dat het ‘peer’-effect – de beïnvloeding van uw gedrag door andere interactie met andere personen – relevant is voor keuzes met betrekking tot hernieuwbare energie, toch waren zeer hoge resolutiegegevens in combinatie met ‘artificial intelligence’ technieken nodig om het grote belang van nabijheid in kaart te brengen. De bevindingen zijn relevant voor een beleid dat gericht is op de brede inzet van zonnepanelen ter ververvanging van niet-duurzame fossiele energieopwekking.
“Het is bijna alsof je vanuit je raam een ​​zonnepaneel ziet en daarom besluit er ook een op je eigen dak te plaatsen”, zegt studieauteur Leonie Wenz van het Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) in Duitsland. “Natuurlijk zou je kunnen denken dat andere factoren relevanter zijn, bijvoorbeeld inkomen of opleiding, of mond-tot-mondreclame binnen hetzelfde sociale netwerk zoals een schooldistrict. Dus we hebben al deze verschillende opties vergeleken en we waren verbaasd over het resultaat. Het blijkt dat geografische afstand echt de belangrijkste factor is. Hoe meer panelen er in een korte straal rond mijn huis zijn, hoe groter de kans dat ik er ook heb.”

Invloed halveert per voetbalveld

“De kans dat een zonnepaneel op je dak wordt geplaatst, halveert ongeveer met de afstand van een voetbalveld”, zegt Anders Levermann van PIK en LDEO van Columbia University in New York, die ook auteur is van het onderzoek. ”Het besmettingseffect is het sterkst voor een korte straal rond een woning met een zonnepaneel en neemt exponentieel af naarmate de panelen verder weg liggen. Het gaat om een opmerkelijk robuust kenmerk dat het meest uitgesproken is in buurten met lage inkomens.
Maar hoe kwamen de onderzoekers tot deze opzienbarende conclusies? “We combineerden volkstellingsgegevens voor elk district met satellietgegevens met een hoge resolutie die alle zonnepanelen in Fresno kunnen identificeren”, legt studieauteur Kelsey Barton-Henry van PIK uit. “Vervolgens hebben we verschillende’machine learning’-algoritmes ontwikkeld om de relatie te vinden tussen de sociaaleconomische omgeving van mensen en hun kans op het hebben van een zonnepaneleninstallatie.”

Kantelpunt

“De bevindingen suggereren dat het ‘zaaien’ van zonnepanelen in gebieden waar er maar weinig zijn, een gemeenschap kan veranderen”, concludeert Levermann. “Als meer zonnepanelen tot meer zonnepanelen leiden, kan dat een soort kantelpunt opleveren. Om de klimaatverandering in te dijken is het noodzakelijk om positieve sociale omslagpunten te identificeren, zowel kleine als grote, om een ​​veilige toekomst voor iedereen te garanderen”, besluit Wenz.
Bron: Potsdam Institute for Climate Impact Research, 21 april 2021

Breng een Friend with Benefits aan en ontvang 100 euro als hij/zij bij Futech intekent!

Leave a Reply