Skip to main content

Vlaamse zonnepaneeleigenaren die een warmtepomp hebben krijgen mogelijk eenmalig een extra compensatiepremie van 1.163 euro voor het verdwijnen van de terugdraaiende teller. Dat meldt minister Demir van Energie.

Minister Demir heeft de bedachte regeling uitgewerkt in nauw overleg met Vlaamse parlementsleden Andries Gryffroy (N-VA), Robrecht Bothuyne (CD&V) en Willem-Frederik Schiltz (Open VLD).

Advies Raad van State

De VREG, de Gegevensbeschermingsautoriteit, de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens en de Raad van State moeten in de komende periode nog groen licht geven voor het voorstel van de minister. Als alle adviezen ingewonnen en verwerkt zijn, kan het besluit definitief worden goedgekeurd en in het Belgisch Staatsblad worden gepubliceerd. Het zal dus nog  tot in het najaar duren voordat de nieuwe premie kan worden aangevraagd.
Demir hierover: ‘Omdat in dit dossier in het verleden al te veel beloftes gedaan zijn die niet ingelost werden, maakten we die fout niet nog eens. Achter de schermen werden alle mogelijkheden eerst grondig bestudeerd en het huidige voorstel is daarvan het resultaat. Het lijkt haalbaar en betaalbaar. Daarom winnen we nu advies in bij de diverse adviesinstanties en de Raad van State.’

Terugdraaiende teller

Eerder dit jaar vernietigde het Grondwettelijk Hof het principe van de terugdraaiende teller. Dat zorgt voor een financieel verlies bij een groot aantal gezinnen met een digitale meter die zelf energie produceren. Voor de eigenaars van zonnepanelen startte de Vlaamse Regering in januari de goedkeuringsprocedure om in een retroactieve investeringspremie te voorzien. Na ongeveer 4 maanden is de procedure in een vergevorderde fase beland en wordt een tweede advies van de Raad van State verwerkt teneinde daarna over te gaan tot een definitieve goedkeuring.
Voor gezinnen, bedrijven en andere organisaties die een warmtepomp met zonnepanelen combineren is het wegvallen van de terugdraaiende teller echter een grotere streep door de rekening dan ‘gewone’ zonnepaneeleigenaren. Eigenaren van warmtepompen plaatsten namelijk vaak meer zonnepanelen dan gezinnen zonder warmtepomp, waardoor ze de afschaffing van de terugdraaiende teller financieel sterker voelen. Wie binnen die groep valt, zal daarom nu niet alleen voor de zonnepanelen, maar ook voor de investering in de warmtepomp een retroactieve investeringspremie kunnen aanvragen.

31.000 eigenaren

Op voorstel van minister Demir heeft de Vlaamse Regering namelijk besloten om een extra retroactieve investeringspremie in het leven te roepen. Het gaat  om ongeveer 31.000 eigenaren van een warmtepomp voor woningverwarming in combinatie met zonnepanelen (red. met een omvormer kleiner dan 10 kilowatt).
Verder komen ook ongeveer 530 installaties die warmte en stroom produceren (red. warmtekrachtkoppeling) of kleine windturbines, en in dienst genomen zijn voor 31 december 2020, in aanmerking voor steun. ‘Het was allesbehalve evident om een juridisch robuust voorstel uit te werken’, licht minister Demir toe. ‘Daarom is het dat ik op geen enkele manier beloftes heb gedaan of politieke ballonnetjes hierover heb opgelaten. Mensen die investeren in hernieuwbare energie zijn, net als mij, die beloftepolitiek beu. Mensen willen resultaten. Die zijn er nu. Vandaag kreeg mijn uitgewerkt voorstel groen licht en wordt de laatste horde aangevat met een adviesvraag bij de Raad van State en de adviesinstanties.’
Voor deze 530 installaties is per technologie en per jaar van indienstname (periode 2006-2020) berekend of een/welke premie nodig is om na 15 jaar een rendement van 5 procent te behalen op een representatieve gemiddelde installatie. De premie kan hierbij oplopen tot 2.400 euro per kilowatt voor microwarmte-krachtinstallaties, 5.907 euro per kilowatt voor brandstofcellen of stirlingmotoren en 7.175 euro per kilowatt voor kleine windturbines. Er is geen retroactieve investeringspremie voor waterkrachtcentrales nodig.
Bron: solarmagazine.nl, 4 juni 2021

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply