Skip to main content

Doordat het btw-tarief voor elektriciteit binnenkort zal stijgen van 6 naar 21 procent, zal de factuur voor een doorsnee gezin al gauw 300 euro duurder worden. Deze verhoging komt namelijk bovenop een pak andere maatregelen die de eindafrekening de hoogte injagen. Tijd dus voor zonnepanelen zou u denken. Maar ook de eigenaars daarvan moeten sinds kort een extra heffing betalen. Zijn ze de investering dan nog wel waard?

Een gemiddeld gezin van drie personen verbruikt jaarlijks 3.500 kilowattuur (kWh) elektriciteit. Daarvoor betalen ze 700 euro. Test-Aankoop berekende dat zo een gezin volgend jaar ruim 256 euro meer zal moeten betalen. Naast de btw-verhoging van de federale regering, die ongeveer 100 euro per gezin oplevert, hebben de Vlaamse ministers vorige week immers beslist dat zij het overschot aan groenestroomcertificaten willen wegwerken door een extra heffing, goed voor om en bij de 56 euro. Bovendien kosten de afschaffing van gratis elektriciteit en de recent ingevoerde vennootschapsbelasting op intercommunales de Vlaamse elektriciteitsverbruiker nog eens 100 euro.

8.000 euro

Naast een milieubewuste hebt u nu dus ook nog een financiële reden om zonnepanelen op uw dak te leggen. De 3.500 kWh die een gemiddeld gezin nodig heeft, kan worden opgewekt met een investering van ongeveer 8.000 euro. Afhankelijk van de oriëntatie en de helling van uw dak wordt de terugverdientijd van de zonnepanelen nu geschat op tien jaar.
Sinds deze maand moeten eigenaars van zonnepanelen wel meebetalen voor het gebruik van het net. Dat zogenaamde prosumententarief hangt af van het vermogen van de installatie en de distributienetbeheerder. Het gemiddelde gezin dat we hierboven als voorbeeld gebruikten, moet voor die zonnepanelen jaarlijks 194,3 tot 307,4 euro betalen. Een kost die ongeveer overeenkomt met de prijsstijging dus.

Geen duidelijkheid

“Ik verwacht niet dat die terugverdientijd nu plots fel zal stijgen of dalen”, vertelt Loes Jansen, zaakvoerster van zonnepaneleninstallateur EcoThermo in Neerpelt. “Het is allemaal heel onduidelijk geworden. Sinds kort is er het prosumententarief, die is afhankelijk van de installatie maar kost sowieso wel wat geld. Bovendien doet de zwakke euro de prijs van zonnepanelen sinds vorig jaar weer wat stijgen (de zonnepanelen worden in het buitenland betaald met Amerikaanse dollars, nvdr.).”
Ismaël Ben-Al-Lal van het Beringse Futech is iets optimistischer. “Als wij kijken naar onze klanten, die gemiddeld 5.000 à 5.500 kWh per jaar verbruiken, dan schatten we dat de terugverdientijd daalt van ruim 10 naar 9 jaar of zelfs minder. En dan hou ik nog geen rekening met toekomstige indexeringen of nieuwe verhogingen van de energieprijs, want die staat nu historisch laag. Dan spreken we al van een terugverdiendtijd van 8 of 7 jaar”
Informeer u dus goed voor u beslist zonnepanelen aan te schaffen. Doorgaans gaan ze 20 tot 25 jaar mee, dus uiteindelijk doet u er wel een goede zaak mee. Maar als het enkel is om de komende jaren de stijgende elektriciteitsfactuur te compenseren, dan kan u best ook overwegen om nog extra energiezuinige maatregelen te nemen – zorg bijvoorbeeld voor een goede isolatie van uw woning – en uw verbruik wat in te perken.
Maar Ben-Al-Lal heeft toch nog een extra argument om u te overtuigen van zijn winkel: “Met zonnepanelen legt u uw energieprijs vast voor de komende 20 tot 30 jaar, ongeacht nieuwe prijsstijgingen.”

Bron : www.hbvl.be

Leave a Reply