In Nederland wordt gewaarschuwd voor mogelijke problemen met zonnepanelen van de failliete producent Scheuten Solar. In België is het probleem veel beperkter.
Scheuten Solar heeft in totaal in België (Vlaanderen) 50 à 60 MWp aan PV-installaties geplaatst.
Er is enkel een probleem met de installaties die ze bij particulieren hebben geplaatst. Meer bepaald gaat het over modules die vanaf eind 2009 werden geplaatst met de connectiedoos (de elektrische aansluiting op de achterkant van het zonnepaneel) van het merk Alrack. In dit type connectiedoos kan 1 connectiepen oververhit geraken. Dat kan leiden tot erosie van de elektrische isolatie, met als gevolg het ontstaan van een kleine vlamboog van gelijkstroom. In extreme gevallen leidt dit uiteindelijk tot kortsluiting.
Het zou om maximum 300 kleine installaties op particuliere woningen gaan, en uitsluitend met het specifieke type zonnepaneel van Scheuten Solar model Multisol P6-48, P6-54, P6-60 en P6-66, voorzien van connectiedozen van het merk Alrack.
Bij alle andere modules van Scheuten Solar is er geen probleem. Zo zijn de grotere industriële installaties die Scheuten in België geleverd heeft, voorzien van een ander, veilig type connectiedoos van het merk Kostal Junction Box.
Particulieren met een Scheuten installatie van na eind 2009 moeten worden aangeraden om :
– Ofwel hun installateur te contacteren
– Ofwel om zelf te kijken of de connectiedoos die op de techische fiche vermeld is van het merk Alrack is.
PV-Vlaanderen heeft via nieuwsflitsen in juli en november 2012 haar leden-installateurs al gewaarschuwd voor mogelijke problemen met specifieke Multisol-zonnepanelen van Scheuten.
“In Vlaanderen staan ruim 220 000 installaties met zonnepanelen, die met kwalitatieve materialen geïnstalleerd zijn”, zegt Alex Polfliet, voorzitter van PV-Vlaanderen, “De fabricageproblemen van één type zonnepaneel komen voor in 0,13% daarvan en hoeven dus geen reden tot algemene paniek te zijn”.
Bron : PVVlaanderen
Deze panelen zijn NOOIT door Futech geplaatst.
Het probleem ontstaat doordat de stekkers van de kabels een slecht contact maken met de print in de junction box.
Dit kan snel en goedkoop opgelost worden door de stekker met aansluitkabel op de print vast te solderen.
Ik las dit artikel op uw website. Ik kan u melden dat ik ook Scheuten panelen liggen heb geplaatst half 2009 met Kostal junction box en dat ik ook problemen heb. Ze zijn niet doorgebrand, maar de productie is gedecimeerd…..
Dag Geert, ik heb ook Scheuten zonnepanelen uit die periode, maar Multisol 200 M5, geen M6. Mijn installateur is komen kijken en raadt mij aan alle panelen door andere te vervangen. Dat zal een dure operatie worden… Heeft u al iets ondernomen met jou installatie ?
Beste Ludo, hoe is het verhaal verder afgelopen bij u ? Ik heb hetzelfde probleem en weet niet wat ik moet doen, de oude panelen laten repareren of nieuwe plaatsen.
Hallo
Na een 5 tal jaren kan ik U zeggen dat deze herstelling perfect gelukt is. Een vriend van mij heeft nieuwe printen in de junction box geplaatst en hier is in principe hetzelfde gebeurt. Enkel de nieuwe printen kosten minstens 40€ en daar is in principe de stekker verdwenen en een stukje kabel vast gesoldeerd.