Skip to main content
Vanaf 1 januari 2017 moet elk nieuw bedrijfsgebouw zelf een deel groene stroom kunnen opwekken. En daarvoor zijn zonnepanelen de voordeligste optie. De verplichting zou de Turteltaks naar beneden kunnen halen.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) volgt daarmee een eis van Europa. “Voor nieuwbouwwoningen bestaat die verplichting nu al”, zegt de woordvoerster van Tommelein. “Twee derde van de eigenaars kiezen daarbij voor zonnepanelen.”

“De subsidies voor grote installaties van zonnepanelen zullen volgend jaar zeker zakken, misschien zelfs verdwijnen”, zegt Alex Polfliet van de Federatie voor Zonnepanelen. Toch gaat hij ervan uit dat de verkoop door de maatregel een boost zal krijgen.
“Niet dat dit op zich tot een massaal grotere oppervlakte zal leiden, maar heel wat bedrijven zullen wellicht meer inspanningen doen. ‘Als we dan toch investeren, doen we het beter meteen goed’, zullen ze redeneren.”
Zonnepanelen zijn voor de overheid het goedkoopste alternatief ter vervanging van de biomassacentrale in Gent. Komen er veel installaties bij, dan bestaat de kans dat de Turteltaks op termijn omlaag kan. Die heffing moest immers 2 miljard aan subsidies financieren voor de Gentse centrale, maar de regering heeft die steun intussen geschrapt.
Bron: Het Laatste Nieuws

Leave a Reply