Skip to main content

Kersvers Vlaams minister van Energie Bart Tommelein vindt dat de overheid een voorbeeldfunctie heeft als het gaat om investeren in hernieuwbare energie. Dat heeft hij maandag gezegd bij de voorstelling van het Marktrapport 2015 van de Vlaamse energieregulator Vreg.

De persconferentie van de Vreg was het eerste officiële optreden van de Open Vld’er sinds hij vorige woensdag de eed aflegde als viceminister-president en Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie.
Tommelein benadrukte tijdens de persconferentie dat het interessant blijft om zonnepanelen te leggen, ook al worden ze niet meer gesubsidieerd. Hij roept daarbij niet alleen gezinnen en bedrijven op om zonnepanelen te overwegen: “de overheid moet het voorbeeld geven dat investeren in hernieuwbare energie loont”, aldus de minister. Hij verwees onder meer naar sociale woningen en stadhuizen.
Procedures
Tommelein wil voorts bekijken of er bepaalde vergunningsprocedures vergemakkelijkt moeten worden, zowel voor zonnepanelen als voor windmolens. Daarbij haalde hij het voorbeeld van zijn eigen huis aan. Dat staat op een erfgoedlijst, waardoor de minister nog niet weet of hij er wel zonnepanelen op mag plaatsen.
Over het prosumententarief (een bijdrage die eigenaars van zonnepanelen betalen) wilde de liberaal enkel kwijt dat rechtszekerheid belangrijk is. “Ik heb een gloeiende hekel aan spelregels die tijdens het spel veranderen”, aldus Tommelein. Alvast tot 2019 zal het tarief jaarlijks berekend blijven worden, legde men bij de Vreg uit. Tegen dan zou er een nieuwe tariefstructuur moeten zijn, waarvan dit jaar al de algemene principes zouden moeten vastliggen.
Tommelein herhaalde ten slotte dat hij “er alles aan zal doen om het Vlaamse aandeel in de kostenstructuur van de energiefactuur zo laag mogelijk te houden. We moeten de schuldenput uit het verleden wegwerken, maar ik zal er geen nieuwe bij creëren”, stelde hij.
Bron: Het Belang Van Limburg

Leave a Reply