Een Zwitsers onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences, toont aan dat zonnepanelen op besneeuwde bergtoppen een belangrijke rol kunnen spelen om het gat tussen vraag en productie tijdens de wintermaanden te verkleinen.
In Zwitserland is er een verbod op nieuwe kerncentrales en zullen de bestaande installaties, vandaag goed voor maar liefst 35% van de energieproductie, geleidelijk worden afgestoten. Om dit gat op te vullen zal er een beroep worden gedaan op hernieuwbare energiebronnen zoals de zon en wind. Vandaag zijn deze bronnen echter goed voor amper 5% van de totale Zwitserse energieproductie.
Halveren tekort
Daarom gingen onderzoekers van de Ecole polytechnique fédérale van Lausanne op zoek naar innovatieve manieren om het aandeel van hernieuwbare energie in de totale energiemix te vergroten. Zo zou het plaatsen van zonnepanelen op bergtoppen het gat moeten helpen dichten. Theoretisch gezien zouden zonnepanelen op een grote hoogte meer zonne-energie moeten kunnen opnemen omdat er minder zonnestraling wordt geabsorbeerd door de dunnere atmosfeer op grotere hoogtes. Verder steken de bergtoppen in de Zwitserse Alpen tijdens de wintermaanden vaak boven het wolkendek uit, terwijl met sneeuw bedekte toppen een deel van de zonne-energie reflecteren.
Volgens de eerste berekeningen zou de strategische plaatsing van zonnepanelen in hooggelegen, met sneeuw bedekte regio’s het energietekort tijdens de wintermaanden kunnen halveren. “En dat is waarschijnlijk een onderschatting”, voegt één van de onderzoekers eraan toe. “De studie hield geen rekening met eventuele lage temperaturen op grote hoogtes, maar zoals algemeen geweten produceren zonnepanelen meer energie in een koudere omgeving.”
Infrastructuur beschikbaar
Op theoretisch vlak lijkt er met andere woorden geen vuiltje aan de lucht. Maar zijn zonnepaneleninstallaties op bergtoppen praktisch wel haalbaar? “In de Alpen is er vandaag al veel infrastructuur die gebruikt kan worden om fotovoltaïsche panelen op te installeren”, reageren de onderzoekers. “We hebben veel waterkrachtcentrales die reeds toegang hebben tot weginfrastructuur en aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Hierdoor kan de geproduceerde zonne-energie onmiddellijk op het net worden ingevoerd.”
Bron: Pacific Standard, 7 januari 2019