Op 1 juli 2019 start de uitrol van de digitale meter in Vlaamse huishoudens en ondernemingen. Wie komt er eerst aan de beurt en hoeveel gaat de plaatsing van deze meter u kosten? Een overzicht.
‘Slimme’ energiemeter
Bijna elke woning beschikt vandaag nog over een klassieke energiemeter voor elektriciteit en gas. Maar, volgens de Vlaamse overheid is die elektromechanische ‘Ferrarismeter’ aan vervanging toe. Zijn opvolger betreedt meteen het digitale pad. Het meest opvallende verschil situeert zich bij de ingebouwde communicatietechnologie. Die maakt het mogelijk om de meterstand automatisch naar de netbeheerder door te sturen. Het jaarlijkse doorgeven of laten opnemen van de meterstand behoort dus binnenkort tot het verleden. Daarnaast kan de slimme meter ook communiceren met onder meer apps en slimme huishoudtoestellen. De verkregen inzichten moeten resulteren in een lager elektriciteits- en gasverbruik. De Vlaamse overheid meent ook dat de slimme energiemeter de overschakeling tussen een enkel- en tweevoudig tarief vergemakkelijkt en fraude tegengaat.
Wie is eerst aan de beurt?
De levering en plaatsing van de digitale meter liep de afgelopen maanden forse vertragingen op. De Vlaamse regering pint zich nu vast op 1 juli 2019 als deadline voor de eerste installaties. Die gebeuren eerst bij nieuwe woningen, grondige renovaties, op aanvraag en bij huishoudens met een budgetmeter. Zonnepaneeleigenaars behoren niet langer tot het prioritaire lijstje. De Vlaamse regering hoopt wel dat ze de slimme energiemeters tegen eind 2022 bij elke eigenaar van zonnepanelen kan plaatsen. Wie zonnepanelen heeft geïnstalleerd voor 31 december 2020 blijft voor minstens vijftien jaar voor het luik elektriciteitsprijs recht hebben op een compensatieregeling verbonden aan de terugdraaiende teller. De impact op het distributienettarief is nog niet uitgeklaard. Wie dat wil, kan ook vroeger overstappen naar een nieuw compensatiesysteem. Dat voert de Vlaamse overheid vanaf 2021 in voor alle nieuwe zonne-installaties. Hoe die regeling er precies uitziet, blijft voorlopig onduidelijk.
Wat moet dat allemaal kosten?
Bij een nieuwbouw en grondige renovatie betaalt u enkel de plaatsing en de indienststelling. Bij nieuwe zonnepanelen en andere decentrale energieproductie en bij bestaande eigenaars van zonnepanelen betaalt de distributienetbeheerder de digitale meter. Energieregulator VREG becijferde dat de digitale energiemeter een gemiddeld gezin jaarlijks 16,36 euro méér zal kosten voor elektriciteit en 11,59 euro méér voor aardgas, bij een uitrol over twintig jaar. Een dalend energieverbruik door een hoger bewustzijn van ons eigen verbruikspatroon zou dat dan weer moeten compenseren. De VREG lanceerde nu al een simulator waarmee eigenaars van zonnepanelen de impact op hun factuur kunnen berekenen.
Bron: Het Laatste Nieuws, 22 januari 2019
Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief
jaarlijks bijna 30 euro voor iets waar we niet naar gevraagd hebben,en absoluut niet nodig hebben?
ik ga 30 euro van mijn rekening niet betalen,eens zien hoelang ze dat leuk gaan vinden.
Kan iemand mij nu eens de impact verduidelijken van deze digitale meter? Op jaarbasis produceer ik namelijk meer dan mijn verbruik. Dat ik de meerproductie niet terugkrijg, kan ik mee leven omdat ik op dit moment dus niet voor mijn elektriciteit moet betalen. (uiteraard wel voor het prosumententarief) Echter, die meerproductie wordt wel verkocht door de elektriciteitsleverancier aan andere gebruikers. Leuk dubbel voordeel toch voor die elektriciteitsleveranciers?
Maar ik werk voltijds, dus mijn verbruik situeert zich voornamelijk ’s avonds en nachts. Zijn ze nu eigenlijk van plan om mij dit avondverbruik volledig te laten betalen? Wat dan met de elektriciteit die ik overdag produceer? Ik zou een vergoeding krijgen voor de geproduceerde elektriciteit maar concreet heb ik nog niets gehoord. Volgens mij wordt de macht bij de elektriciteitsleveranciers en distributeurs gelegd. Kunnen zij namelijk niet zeggen: voor uw geproduceerde elektriciteit geven we 0,012 per kWh maar voor uw avondverbruik rekenen we 0,024 per kWh aan??? Door de volledige onduidelijkheid, neig ik naar burgerlijke ongehoorzaamheid. Kan iemand me eens een duidelijk antwoord geven op die vragen?
mijn klasieke energiemeter doet het prima dit is een terugdraaiende meter en mil dus iets niet vervangen
bij mij blijven ook buiten met hun slimme meter laat ons ons verenigen tegen die diefstal nu kuist tommelijn zijn schup af en wil burgemeester morden kan hij daar nog wat knoeien
in walonie en brussel mogen de mensen zelf kiezen zijn wij dan geen gelijke belgen
arm Vlaanderen, de brave, hardwerkende burger ploetert maar door, terwijl vadertje staat en de energiebaronnen zijn portefeuille binnenkort beheren, zo ver zal het nog komen….. Vlamingen worden aanzien als een melkkoe. Dit is al een hele tijd en zal nog een hele tijd duren …. wees gerust.
Met een beetje gezond boerenverstand weten we nu reeds dat we de klimaatwensen nooit zullen halen.
Leg je zonnepanelen > straffen ze je af met een prosumententarief
gsc : zijn 20 jaar geldig, nu spreken ze van 15 jaar = pure diefstal (wie zal mijn lening voor pv’s aflossen ?)
Doe je een energiezuinige investering aan je woning en krijg je subsidies > vroeg of laat moet je dit ophoesten
Plaats je digitale meter > 30 € moet je ophoesten : wees maar zeker dat het veel meer zal zijn
In hun redenering moet ik mijn job opzeggen om s’middags mijn wasmachine en vaatwasser te komen aanschakelen om vervolgens tussen 12 u en 14 u de strijk te doen.
Zonnepaneeleigenaars zijn bij uitstek de meest geschikte gezinnen om een electrisch voertuig aan te schaffen maar dit zal niet op grote schaal gebeuren omdat de overheid het verkorven heeft bij de burger vanwege 2 zaken : hun graaipolitiek en hun Ongeloofwaardigheid.
Welk normaal denkend persoon gelooft de voorstanders van de slimme meter nog ? Moet iemand mij eens uitleggen. De overheid heeft ook als doel de sjoemelaars waarover ze in dit art. spreken op te sporen en te sanctioneren, zorg dat uw installaties ok zijn en goed werken, dan hoef je de brave huisvader niet te terroriseren met een zeg maar ‘domme meter’.
TOT SLOT : wij leven in een land waar de belastingsdruk tot de hoogste te wereld behoort en NOG komen ze niet toe ! Er zijn blijkbaar nog te veel profiteurs in dit kleine land van melk en honing waar velen van de vetpot komen eten ….