Skip to main content

Afgelopen week werd het rapport Global Trends in Renewable Energy Investment 2018 van UN Environment, het Frankfurt School-UNEP Collaborating Centre en Bloomberg New Energy Finance gepubliceerd. Dit leverde enkele opzienbarende conclusies op.
Indupol
Zo werd er in 2017 wereldwijd maar liefst 98 GW aan nieuwe zonne-capaciteit in gebruik genomen. Dit is een nieuw record voor de sector. Bovendien overtrof energie afkomstig uit zonnepanelen elke andere technologie, hetzij hernieuwbaar, nucleair of op basis van fossiele brandstoffen.
Ook werd er massaal geïnvesteerd in zonne-energie, namelijk voor 130,8 miljard euro. Van de 228 miljard euro die in de hernieuwbare energiesector werd gepompt, ging maar liefst 57% naar de zonnepanelensector. Hiermee overtreffen de investeringen in zonne-energie niet enkel alle andere hernieuwbare energietechnieken, maar ook investeringen in nieuwe gas- en steenkoolcentrales (samen 84 miljard euro).

Dalende kosten zonne-energie

Als verklaring voor de indrukwekkende cijfers verwijst het rapport naar de dalende kosten voor de productie van zonne-energie. “De wereld heeft er meer zonne-energie bijgekregen dan er energie uit kolen, gas en kerncentrales samen is bijgekomen”, reageert Nils Stieglitz, voorzitter van de Frankfurt School of Finance & Management. “Dit toont aan welke richting we met de wereld uitgaan. Toch staan hernieuwbare energiebronnen vandaag nog veraf van het produceren van het grootste deel van de elektriciteit. We hebben met andere woorden nog een lange weg af te leggen”, besluit Stieglitz.
Bron: VRTNWS, 5 april 2018

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply