Skip to main content

In het kader van het samenwerken aan de energietransitie ontwikkelde de Vlaamse overheid enkele nuttige instrumenten die u gratis online kan raadplegen. Een overzicht.

De energiekaart

Met de energiekaart kan u nagaan hoe Vlaanderen, uw gemeente en elke provincie scoort wat betreft hernieuwbare energieproductie.
De energiekaart levert u een antwoord op vragen zoals:

  • Hoever staan we met de productie van groene stroom en groene warmte?
  • In welke gemeenten en provincies investeren we het meest of (voorlopig nog) het minst in zonnepanelen en windturbines?
  • Welke energiecoöperaties zijn actief in mijn buurt?

De stroomvoorspeller

De stroomvoorspeller laat u zien welke rol zonnepanelen en windturbines spelen in het energiesysteem van vandaag en morgen
Met de stroomvoorspeller kan u een overzicht genereren van de de hoeveelheid productie uit zon en wind in functie van weersvoorspellingen. De stroomvoorspeller ondergaat elk uur updates en biedt een overzicht van recordagen.
 

De zonnekaart

Eén van de meest succesvolle instrumenten rond zonne-energie is de zonnekaart.
Op basis van nauwkeurige hoogtemetingen van Vlaanderen, werd de oppervlakte, oriëntatie en hellingshoek van elk van de meer dan 2,5 miljoen daken bepaald. Door dit te combineren met gedetailleerde informatie van het KMI kon er een onderscheid gemaakt worden tussen dakdelen met veel zonlicht en met schaduwzones (veroorzaakt door bijvoorbeeld schouwen, andere gebouwen of bomen). Op deze manier kreeg elk gebouw een score toegekend. Voor gebouwen met een goede score berekent de zonnekaart automatisch wat zonnepanelen op het dak kunnen kosten en wat ze kunnen opbrengen.

Zonnekaart
De zonnegids

De Zonnegids is een handleiding met concrete tips voor iedereen die samen voluit voor een groot nieuw zonneproject (> 10 kVA) wil gaan.

De gids is heel praktisch opgesteld en geeft u

  • inzicht in veelvoorkomende bekommernissen,
  • een stappenplan,
  • een overzicht van de meest gebruikte opties om met (financiële) participatie van start te gaan,
  • enkele inspirerende voorbeelden.

Bron: presentatie ‘Sensibiliserende instrumenten groene energie’ door Véronique Vens op studiedag PV in Vlaanderen (8 mei)

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply