Skip to main content

Niet alleen de boeren en uw gazon, ook uw zonnepanelen smeken om regen. Door de wekenlange droogte blijven ze immers stof en zand verzamelen, wat een negatief effect heeft op het rendement van de zonnepanelen. Bovendien is elke graad boven de 25 ook al slecht voor het rendement. Om die redenen mag het voor uw zonnepanelen ook eens goed regenen. “Liefst ’s nachts natuurlijk”, zeggen een aantal deskundigen.
zonnepanelen nat
Wie denkt dat zijn zonnepanelen topopbrengsten genereren bij deze warme dagen, moeten we teleurstellen. Omwille van technische redenen presteren zonnepanelen minder goed bij temperaturen boven de 25°Celsius. Het vele zonlicht is uiteraard positief voor de opbrengst, maar de warmte zorgt ervoor dat de elektrische verliezen toenemen. “Het heeft te maken met de geleidbaarheid van de halfgeleiders in de zonnecellen die toeneemt bij hogere temperaturen”, zegt Alex Polfliet, voorzitter van de sectorfederatie PV-Vlaanderen. “Zonder al te technisch te worden, het resultaat is dat de spanning daalt, en een lagere spanning zorgt voor een daling van het rendement.”

Verlies

Bij de meeste zonnepanelen daalt het rendement ongeveer 0,4 procent per graad boven de 25°Celsius.. Maar de temperatuur van de zonnecellen op het dak kan makkelijk oplopen tot 60° Celsius en meer. “Dat komt neer op een verlies van 14 procent aan rendement”, rekent Herman Daniëls voor, CEO van de specialist in groene energie Intellisol. Het bedrijvencentrum van Intellisol in Maaseik beschikt sinds vorig jaar over het ‘Energiecentrum voor bouw en renovatie’, een levend labo waar alle energiebesparende snufjes op het vlak van licht, lucht, energie, mobiliteit, sturing en controle zijn samengebracht.
“Precies daarom is er enige ruimte tussen de zonnepanelen en het dak gelaten”, zegt Ismaël Ben-Al-Lal, CEO van Futech in Tessenderlo. Futech is een pionier op het vlak van technologieën om het rendement van zonnepanelen te verbeteren en langer te behouden. “De ruimte zorgt ervoor dat de wind makkelijk tussen de zonnepanelen kan spelen, wat zorgt voor een verkoelend effect. Daarom kiezen wij ook voor zonnepanelen met een witte folie op de achterkant. Een zwarte folie is misschien esthetischer, maar is niet goed voor het rendement.”

Stof

De meeste zonnepanelen beschikken over vuilafstotende coating. “Enkel de goedkoopste zonnepanelen hebben dat niet”, zegt Herman Daniëls. In elk geval, die coating, een soort antikleeflaag, zorgt ervoor dat uw zonnepanelen ook bij een malse regenbui van alle stof verlost zijn en weer zo goed als nieuw zijn. “Ook vogelpoep komt dan vlotjes los”, weet Ismaël Ben-Al-Lal. “Daarom worden de zonnepanelen ook onder een helling van minstens 10° gelegd, zodat het vuil makkelijk met het regenwater kan wegvloeien.”
Ismaël Ben-Al-Lal heeft met Futech overigens de test gedaan:
– Een licht vervuild zonnepaneel verliest 0,2 procent van zijn vermogen.
– Bij gemiddelde vervuiling (je ziet het vuil goed liggen) loopt het verlies op tot 2,5 procent.
– Bij zware vervuiling (een duidelijke en dikke zandlaag) bedraagt het vermogensverlies 11,4 procent.
“Pas bij een zwaar vervuild zonnepaneel is er sprake van een significant verlies aan rendement. Maar de meeste zonnepanelen raken zelden zo zwaar toegetakeld. Stof levert dan ook nauwelijks verlies op”, aldus Ben-Al-Lal.

Reinigen?

Omdat het verlies aan rendement door stof zo beperkt is, raden onze specialisten niet aan om de zonnepanelen bij het minste stof te (laten) reinigen. “Met zacht water sproeien is een piste, maar hoeft eigenlijk niet”, zegt Herman Daniëls. “Bovendien is het momenteel niet aan te raden, omdat het verspilling van kostbaar drinkwater is”, zegt ook Alex Polfliet.
Een reinigingsbeurt van een gemiddelde installatie kost doorgaans 150 tot 200 euro. Voor panelen met prismaglas kan dat oplopen tot 600 euro. Vraag is of de sop dan nog de kool waard is, tenzij u uw zonnepanelen net zo proper wil hebben als uw keukenblad. Volgens Ismaël Ben-Al-Lal is reinigen enkel aan te raden voor de goedkopere zonnepanelen zonder de vuilafstotende coating. “Het is dan een goede gelegenheid om die coating tegelijk te laten aanbrengen. Maar het reinigen moet wel correct gebeuren. Wie niet de juiste reinigingsmiddelen gebruikt, brengt schade toe aan de coating. Dus zeker geen allesreinigers, groene zeep of schuurmiddelen, die kunnen uw zonnepanelen beschadigen. Hoe meer de panelen op een verkeerde manier gereinigd worden, hoe meer ze nadien opnieuw gereinigd moeten worden.”
Bron: Het Belang Van Limburg, 24 juli 2018

Aarzel niet langer en vraag uw offerte aan!

Join the discussion 2 Comments

  • Francis schreef:

    Toch even één en ander relativeren. Ik had gisteren mijn panelen 7 jaar op het dak. Nooit gereinigd. 4230W, opbrengst 28011KW, of gemiddeld 4000KW per jaar. Rendement 95%. En dat van rendement omlaag als het niet regent of te warm is, juli was mijn beste maand vanaf ik de panelen heb. 10 dagen heel warm en stof leveren mij nog altijd 220KW op. 10 dagen regen met propere panelen leveren mij 40KW op.

  • Nys Dirk schreef:

    Zoals Francis vermeld zeker relativeren. Juli 2018 was een topmaand net zoals mei 2018, ook al zo een zo maand aan stuifmeel, etc dat de panelen vuil zijn.
    Idd als het maar 20 graden had geweest iets meer opbrengst maar zeker en vast regen en wolken dan, dus minder opbrengst
    De nazomer zal wss iets minder zijn gezien we toch een gemiddelde aan zonne-uren hebben in België.
    Laat u niet misleiden door reinigingsbedrijven…..tenzij er mos op uw pvpanelen te spotten valt.
    Greatz,
    Dirk
    nys.electro@gmail.com

Leave a Reply