Skip to main content

Onlangs kon u lezen dat de jaarlijkse stroomfactuur van een gemiddeld Vlaams gezin ongeveer met 100€ zal toenemen. De reden voor deze stijging is meervoudig.

Door de onbeschikbaarheid van enkele kerncentrales in België en Frankrijk is de stroomproductie kleiner. Verder stijgt de prijs van CO2, net als de prijs van gas en steenkool. In bijvoorbeeld Duitsland wordt steenkool nog steeds gebruikt om stroom op te wekken.

Groothandelaars

De energieleveranciers bevoorraden zich op die groothandelsmarkten. Als elektriciteit duurder wordt voor de leveranciers, wordt ze ook duurder voor de klanten, ook al maakt de grondstof voor de stroom in België maar een derde uit van de totale stroomfactuur van de gezinnen.
In vergelijking met zowat een jaar geleden is elektriciteit vandaag 30 euro/MWh duurder. Voor een gemiddeld gezin met een verbruik van 3,5 MWh, mag je volgens Lampiris dus rekenen op een stijging van de kost van elektriciteit met negentig à honderd euro. Ook Eneco heeft het over een prijsstijging van zo’n honderd euro.

Soort contract

Hoeveel duurder uw stroomfactuur zal zijn, is afhankelijk van het soort contract dat u met uw leverancier afsloot. Heeft u bijvoorbeeld een vast of een variabel contract, op korte of lange termijn? Het is hoe dan ook duidelijk dat wie voor lange tijd een vast contract heeft, vandaag voordeel doet.

De stijgende prijzen op de groothandelsmarkten gelden voor alle leveranciers. “Als men de vaste prijzen van september 2018 met die van september 2017 vergelijkt, merkt men een stijging van 75 à 100 euro”, klinkt het bij Engie Electrabel. Bij EDF Luminus, de nummer twee op de stroommarkt, betaalt men vandaag 50 euro à 75 euro meer voor nieuwe contracten, zo klinkt het. “Eerder richting 50 euro”.

Toekomst

Of en met hoeveel de prijs de komende maanden zal stijgen, is moeilijk te preciseren, klinkt het nog bij Engie Electrabel. Voor klanten met een contract dat driemaandelijks wordt geïndexeerd, wordt de prijs voor het laatste kwartaal opgemaakt op basis van de maanden juli, augustus en september. “Daar hebben we dus nog geen volledig zicht op. Maar de laatste weken en dagen zien we weer stijgingen op de groothandelsmarkten”, klinkt het.

Ook de Vlaamse energieregulator Vreg merkt stijgende prijzen. “De prijzen stijgen geleidelijk. Natuurlijk is er een verband met de groothandelsprijzen, maar er speelt natuurlijk meer. Het is niet omdat de groothandelsprijs met dertig euro stijgt, dat de stroomfactuur met dertig euro stijgt. Je mag dat niet één op één vergelijken”.

Bron: De Morgen, 19 september 2018

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply